2024. május 6. - Ivett, Frida

Ahol megtudtuk: az oroszok hazamennek

Felavatták a Szabadság Napi Emlékművet vasárnap Somlóvásárhelyen, az avatóbeszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondta, az ünnepségen részt vett Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.
2008. június 29. vasárnap 16:42 - Hírextra
Az emlékmű arra az eseményre utal, hogy 1991. június 30-án itt, a Somló lábánál jelentette be Antall József miniszterelnök, hogy kivonták a szovjet csapatokat Magyarországról.

Lezsák Sándor szerint jóllehet Magyarország nagybeteg, a népszavazás kapcsán kiderült, hogy megjelent az új többség, amelyben bizakodhatunk, s a mely a nemzeti reneszánsz hordozója lehet.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a szabadságot meg kell őriznünk. Úgy vélte, napjainkban nem biztos, hogy elmondhatjuk, szabadok vagyunk, s nem sokkal inkább lelki terror áldozatai.

A Kocsis Tamás plébános által felszentelt emlékművön a néhai miniszterelnök arcképe is látható, valamint olvasható egy idézet is, amely 1991. június 30-i szavait rögzíti: "Örülök, hogy itt lehettem Önök között és itt üríthettem egy pohár somlait a magyar haza, a magyar szabadság ünnepe alkalmából."

A Szabadság Napja Emlékművet a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége, valamint Somlóvásárhely Önkormányzata készíttette.

Az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló koalíciós előterjesztést, amely június 19-ét - az utolsó megszálló katona Magyarországról történt távozása emlékére - nemzeti emléknappá, június hónap utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását