2024. április 19. - Emma

Tovább tart a kórházvita Egerben

Tömeges létszámleépítést és az egri kórház súlyponti jellegének elveszítését kockáztatják az egri kórház funkcionális privatizációjának ellenzői - jelentette ki pénteken sajtótájékoztatón a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.
2008. június 27. péntek 18:03 - Hírextra

Az intézmény gazdasági helyzete folyamatosan romlik, az adósság az év végére elérheti az 500 millió forintot. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen a magántőke bevonása, mert a megye nem rendelkezik a szükséges anyagi eszközökkel - közölte Sós Tamás (MSZP).

A Fidesz megyegyűlési frakciója ugyanakkor szintén sajtótájékoztatón közölte: információik szerint az Észak-magyarországi Közigazgatási Hivatal a bírósághoz fordult a vagyonkezelési szerződés megkötésről hozott döntés megsemmisítése érdekében. Erre azt követően került sor, hogy a megyegyűlés nem tett eleget a közigazgatási hivatal erre irányuló törvényességi észrevételének.
Sós Tamás megtévesztésnek nevezte, hogy július 1-jével lejár az az idő, amely lehetőséget ad a pályázaton nyertes HospInvest-nek a népegészségügyi szolgálattal, illetve az OEP-el kötendő szerződés aláírására. Az április 18-án életbe lépett, a vagyonkezelés átadásáról szóló kontraktus ugyanis kétszer 120 napot ad erre, miközben a szerződés felbontásának súlyos jogi és anyagi következményei is volnának. Ugyanakkor a megye, éppen a gazdasági helyzet romlása miatt őszig le kívánja zárni a folyamatot - tette hozzá.
A továbbiakban hangsúlyozta, jelenleg nem a létszámgondok, hanem a tárgyi feltételek hiányának a következménye, hogy több osztály csak ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Eközben a HospInvest Zrt. a megkötött szerződésben 7 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását vállalta.

Arra is emlékeztetett a közgyűlés elnöke, hogy az egészségügyi kormányzat az év végéig meg fogja határozni a súlyponti kórházak kritériumrendszerét.
"Akik ma az ellenállást szervezik, akkor is álljanak majd ki, ha az egri kórház nem állja a versenyt és esetleg elveszíti súlyponti jellegét!" - fogalmazott a politikus.
A továbbiakban Sós Tamás felháborodásának adott annak kapcsán, hogy az úgynevezett kórházvédők megfigyelik azokat, akik bemennek a HosInvestnek az intézményben létrehozott információs irodájába.

Végül barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem, amely ugyancsak pályázott a kórház működtetésére, július 1-jei hatállyal felfüggeszti az egri kórházban az osztályok szakképzési akkreditációját, illetve a rezidensek és a szakorvosjelöltek gyakorlati képzését.
Tuzáné Takács Zsuzsanna, a Fidesz megyegyűlési frakciójának tagja az ezt követő sajtótájékoztatón újra törvénysértéssel vádolta a szocialistákat.
Emlékezetett arra, hogy az MSZP-képviselők korábban távolmaradásukkal megakadályozták annak a rendkívüli közgyűlésnek a megtartását, amelyen a Fidesz a HospInvesttel kötött szerződés felmondását kívánta elérni. A Fidesz azzal érvelt, hogy a dolgozóknak kiküldött szerződést nem a HospInvest, hanem egy általa létrehozott projektcég jegyezte, s ez szerintük szerződésszegésnek tekinthető.

A megyegyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint akkor, ha a határozatképesség hiánya miatt a testület nem tud megtárgyalni egy indítványt, arról a következő rendes ülésen kell a vitát lefolytatni. Az MSZP viszont szerintük törvénysértő módon a pénteki rendes ülésen nem volt hajlandó napirendre venni a kérdést, ezért a közigazgatási hivatalhoz kívánnak fordulni.
Balázs József, a Fidesz megyei elnöke arról beszélt, hogy a HospInvest konszolidált mérlegbeszámolója a május 31-i határidő ellenére a mai napig nem olvasható az igazságügyi tárca honlapján, s ez kétségessé teszi a cég anyagi hátterét.
A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Továbbá demonstrációkon civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. Eközben 1300-ból több mint 900 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, hogy nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.
Ennek viszont ellentmond a szocialisták sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentés, amely szerint már közel annyian írták alá az új szerződést, amely elegendő az intézmény működtetéséhez. Hiesz György, a megyegyűlés szocialista frakciójának vezetője pontos számot ugyan nem mondott, de szerinte 640 dolgozóval már megszerezhetőek a működtetéshez szükséges engedélyek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását