2024. április 26. - Ervin

Tanáccsal a környezetünkért

„Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni, hogy megkezdődött a Budapesti Agglomeráció Operatív Program egyeztetési eljárása. Az eljárás időtartama: 2008. június 16 - augusztus 30. A Budapesti Agglomeráció Operatív Program a térség rövidtávú fejlesztési
2008. június 26. csütörtök 17:29 - Góz Tamás

Ez a levél érkezett meg néhány hete a főváros és agglomeráció jónéhány önkormányzatához. A hivatalos hangú levél mögött egy nagyszabású elképzelés húzódik meg, amely az agglomeráció fejlesztését tartja szem előtt. De kezdjük az alapoknál:

Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

„A Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács feladata egyrészt a térségi fejlesztési érdekek összehangolása kommunikáción alapuló, többlépcsős egyeztetési folyamat koordinálásával, másrészt a térségi fejlesztési célok összehangolása a terület egészére vonatkozó jövőkép kialakításával, illetve a stratégiai célok fejlesztési programokká való lebontásával.” – így hangzik a hivatalos definíció.

Na de….

Amennyiben a Pest megyei Közgyűlés Fideszes vezetése - egyetértésben egy csomó megyei önkormányzattal - a fővárostól való leválást szorgalmazza, akkor egy ilyen szervezet sikereket érhet el. Ehhez ugye elsődlegesen fontos lenne az, hogy a megye és a főváros egy húron tudjon pendülni. Ám ez a mostani nehéz helyzetben igazán kevésbé elképzelhető. Az agglomeráció a főváros kiugró eredményei miatt rengeteg eurótól esik el, amely sok esetben hátráltatja a fejlesztéseket. Ezért a különválás esetén jelentősen javulnának a megyei pályázati feltételek.

Bizottság is van

„A Tanács működésének hatékonyabbá tételére, a térség fejlesztési céljainak és érdekeinek összehangolására állandó bizottságot hoz létre, Koordinációs Bizottság néven. A Bizottság köteles a tanácsüléseket megelőzően a tanácsülés napirend tervezetén szereplő valamennyi előterjesztést megtárgyalni. Az előterjesztéseket a Bizottság előzetes állásfoglalása után lehet a Tanács elé terjeszteni.” Ez azt jelenti, hogy a Tanács csak ennek a csodaszervezetnek az engedélyével csinálhat bármit. Nos, nézzük meg, hogy a jobboldali vezetésű megye jövőjét kik határozhatják meg.

A bizottság tagjai: a Tanács elnöke, Budapest Főváros főpolgármestere, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Tanácskozási joggal állandó meghívott: a Kormány képviselője. Ágazati egyeztetések esetében tanácskozási jogú meghívott(ak): az illetékes miniszter(ek), vagy delegáltja(ik). A Bizottság vezetője a Tanács elnöke.

Az illusztris társaság tagjai mind az egykori koalíció kenyerét ették, és a mai napig nincs különösebb harag közöttük. Azonban kérdéses, hogy a politikai mindennapokon túllépve, hogyan tudnak együttműködni a másik oldalon dolgozó megyei közgyűléssel. Ráadásul ők ülnek azokon a pénzeszsákokon, amelyekből Budapest és a megye is jelentősen részesülhetne. Higgyük azt, hogy képesek lesznek erre, és ténylegesen jut forint vagy euró a megyei fejlesztésekre.

Egyéb szervezetek?

Mindenféle kistérségi és egyéb változatban is egyeztetnek a helyi politikai erők. Külön ülnek a kerületek egy kört, és külön a megyei kistérségek. Itt már jobban érvényesül a politikai kiegyensúlyozottság mivel automatikusan a vezetők kerülnek egymással közvetlen kapcsolatba. Néha üléseznek, elhozzák otthonról az összegyűjtött tennivalókat, és reménykednek, hogy a későbbiekben ténylegesen is történik valami.

Részlet a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács honlapjáról (www.baft.hu)
"A Tanács kiemelten kíván foglalkozni a következő célterületekkel:
- A Budapestre és az agglomerációra együttesen vonatkozó fejlesztési koncepció valamint közös területfejlesztési-területrendezési politika kidolgozása,
- A fejlesztési programok összehangolása és közös megvalósítása,
- Az innováció terjedésének elősegítése,
- A társadalmi, gazdasági, környezeti céloknak megfelelő szerkezet kialakítása,
- Az életkörülményekben megnyilvánuló jelentős különbségek mérséklése,
- Infrastrukturális együttműködés erősítése,
- Pályázatok készítése, a Tanács részvétele az Európai Unió programjain, illetve pályázatain,
- Érdekérvényesítő képesség gyakorlása a térséget érintő stratégiai kérdésekben."

Tényleg szükség van-e ilyen szervezetre?

Ezt sokan vitatják. Van, aki szerint átláthatatlan és követhetetlen lesz az uniós pénzek felhasználása. Akad olyan vélemény, amely szerint a kormány a különböző fejlesztési tanácsok élére ültetett szocialista politikusokkal lényegében kiürítette a megyei vezetéseket. Ma a legtöbb megyei önkormányzat – főleg a jobboldali vezetésűek – masszívan asszisztálhatnak a fejlesztési tanácsok pénzosztásaihoz.

A Budapesti Agglomeráció Operatív Program

 Azért akad reménysugár ebben a helyzetben. Megyei és annál alacsonyabb szinten kiválóan tud működni a pártok közötti együttműködés. Szabó Imre mostani környezetvédelmi miniszter a Pest megyei Közgyűlés előző elnöke normális kapcsolatot alakított ki Szűcs Lajossal, aki a mostani Fideszes csapat élére állva vezeti a megyét. A két politikus – lévén országgyűlési képviselők is – folyamatosan egyeztetnek az agglomerációt és a megyét érintő kérdésekben.

A közgyűlésben ellenzéki helyet elfoglaló szocialista-szabaddemokrata duó is csak annyiban igyekszik a fideszes-mdf-es csapatot megszorongatni, amennyire az feltétlenül szükséges. Csak azért nem tesznek keresztbe egymásnak, hogy megmutassák, ki az úr a háznál. Ez mindenképpen jó jel!

Az Operatív Program jelenlegi tervezése is – elvileg - azt a célt szolgálja, hogy együtt határozzák meg a következő évek beruházásait, fejlesztéseit. Azt csak remélhetjük, hogy nemcsak a szavak szintjén, de a színfalak mögött is sikerül majd együttműködniük. Amennyiben ez így lesz, mindannyian jól járhatunk majd!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását