2024. május 3. - Tímea, Irma

Mikor született Karinthy?

A hagyományoknak megfelelően június 24-én ítélte oda a Karinthy-gyűrűt a humoros műfaj terén nyújtott kimagasló teljesítményért az MR1-Kossuth Rádió, míg június 25-én rendezik meg első alkalommal a magyar humor napját. Mindkét esemény Karinthy Frigyes szü
2008. június 25. szerda 16:40 - Hírextra
Kaiser Hajnal, a Rádiókabaré szerkesztője az MTI-nek elmondta, a Karinthy-gyűrűt 1975 óta ezen a napon ítélik oda az erre legérdemesebbnek tartott humoristának, arra azonban már nem emlékezett, miért a június 24-i dátumot választották annak idején Marton Frigyesék.

"A gyűrűt amúgy is mindig az író születésnapja körül adta át a rádió, erre nem volt kijelölve pontos dátum" - emlékezett Farkasházy Tivadar. Azt azonban a Rádiókabaré egykori főszerkesztője sem tudta felidézni, miért a 24-i nap lett a kihirdetés hagyományos időpontja.
"Nekem is feltűnt, hogy a köztudatban két dátum is ismert, de a június 25-ét tartom a legvalószínűbbnek. Sőt, ez tekinthető a leghitelesebbnek" - fogalmazott az MTI megkeresésére Fráter Zoltán irodalomtörténész.

A Karinthy-kutató elmondta, volt alkalma megtekinteni Karinthy Frigyes anyakönyvi kivonatának fénymásolatát, és abban 1887. június 25. van feltüntetve.
"Olvastam én is a június 24-i változatot, de hogy ez honnan jön, az nehezen megválaszolható kérdés. Persze magától Karinthytól is származhat, mert ebben a korban mindenki csinált hasonló játékokat, hogy elbizonytalanítsa a közönséget, tulajdonképpen mikor is született. Nem nagyon szerették bevallani a pontos dátumot, Füst Milán például éveket is letagadott" - adott egy lehetséges magyarázatot a születési dátummal kapcsolatos bizonytalanságra Fráter Zoltán.
Szalay Károly irodalomtörténész, az első Karinthy-monográfia szerzője is egyértelműen fogalmazott: "ahogy a könyvemben is írom, Karinthy Frigyes Ernő 1887. június 25-én született Budapesten. Az adatokat az akkor Karinthy Ferenc birtokában lévő anyakönyvi kivonat alapján közöltem: a kiállítás kelte 1887. július 23. a Deák tér 4. alatti evangélikus egyházközség anyakönyvében".

A kutató elmondása szerint az Így írtok ti szerzőjének apja, József ekkor még Karinthinak írta a nevét.
"Nincs ötletem arra vonatkozóan, hogy miért terjedhetett el a június 24-i dátum, de azt tudom, hogy Karinthy, Füst Milán, és még néhányan viccelődtek, és megváltoztatták a születési évük dátumát. Ezt tréfálkozásból tették, azzal játszottak, hogy ki az öregebb, ki a fiatalabb, ez a játék azonban mára már kiment a köztudatból, így nem emlékszik rá senki" - vélte Fráter Zoltánhoz hasonlóan Szalay Károly.

Az író anyakönyvi kivonatát unokája, Karinthy Márton is feldolgozta Ördöggörcs című könyvében. Az első kötet 345. oldalán "Karinthi Frigyes Ernő" születési ideje 1887. június 25. Mint azt Karinthy Márton az MTI-nek elmondta, a köztudatban élő kettős dátum okát ő maga sem tudja, de azt javasolta: "tekintsük ezt egy karinthys viccnek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását