2024. május 2. - Zsigmond

Légikísérő és a kis orángutánok

Elárvult kis orángutánokat mentenek és nevelnek fel, majd visszajuttatják őket természetes környezetükbe egy borneói alapítvány munkatársai. A munkát egy volt légikisasszony irányítja.
2008. június 25. szerda 09:46 - Hírextra
Az utasszállító repülőkön a stewardessek fedélzeti vezetője a pénzt is kezelő purser. A SAS skandináv légitársaságnál dolgozó Lone Dröscher-Nielsen kisasszony ilyen beosztását feladva lépett át 1999-ben egy borneói állatmentő alapítványhoz. Azóta az egyre inkább veszélyeztetett főemlősök, köztük az orángutánok átmentésére életrehívott intézmény világszerte már 600 orángutánról gondoskodik.

Mivel különös gondozást igényelnek az elárvult kismajmok, felnevelésük számára megvásároltak egy Borneóhoz közeli, 40 hektáros lakatlan, erdős szigetet és ott 35 kis árva felnevelésére felállították a Nyaru Menteng Rescue and Rehabilitation Center-t (mentő-és rehabilitáló központot), amelynek a vezetésével az egykori légikisasszonyt bízták meg.

A természetben élő kis orangutánok csoportjukban anyjuktól és a többiektől tanulják meg a majomélet minden csínját-bínját. Játszanak, kis baleseteket élnek túl és kifejlődik egyéniségük is, amelynek alapján éppúgy megkülönböztethetők egymástól, mint az emberek.

Nyaru-Mentengben azonban mindezt a dadusok - akik között több férfi is van - tanítják meg az orángután csemetéknek. Az intézmény közlése szerint a legtöbbjüknél sikerrel, ám az igazi nagy feladat csak utána következik: a majmokat a természetes környezetükbe kell visszajuttatni, majd ott a valós életükbe beleszoktatni, beilleszteni, s a többiekkel elfogadtatni a felnevelt árvákat. Szerencsére az orángutánok kényelmesebbek, mint a többi emberszabású majom, és sokkal barátságosabbak egymáshoz.

A kis szigeten folyó, példamutató kísérleti munkáról Orangutan Island (Orangután sziget) címmel filmet készített a magyar kábeltelevíziók kínálatában is szereplő Animal Planet ismeretterjesztő tévé-csatorna, és azt Angliában már műsorra is tűzték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását