2024. április 28. - Valéria

Hirst árverésre bocsátja Aranyborjúját

Damien Hirst, a vitatott brit kortárs művész szeptemberben a Sotheby's árverezőház útján értékesíti legújabb munkáinak egy sorozatát, köztük egy formalinban ázó, aranyozott szarvú bikát, amely akár 12 millió fontot (3,7 milliárd forint) is elérhet a licit
2008. június 23. hétfő 08:55 - Hírextra
A 43 éves brit alkotó munkái manapság csillagászati árakat érnek el a nemzetközi művészi piacon, tavaly például Lullaby Spring című alkotása csaknem 10 millió fontért kelt el egy árverésen.
2004-ben a londoni Pharmacy étterem számára tervezett tárgyakért 11,1 millió fontot inkasszált egy aukción, és most kijelentette: azért bocsátja áruba új munkáit inkább árverésen, mint hagyományos módon valamelyik galériában, mert "a világ megváltozott". "Ez demokratikus módszer és a kortárs művészet természetes fejlődési útjának tűnik."

A formalinnal teli tartályban konzervált bika aranykoronát visel, szarvait és patáit is 18 karátos arannyal borította a művész, és bibliai utalással "Aranyborjúnak" nevezte el. Az alkotás Hirst szavai szerint megtestesíti "a tudománnyal, a vallással, a szépséggel és a halállal kapcsolatos" elképzeléseit.

A szeptember 15-16-án sorra kerülő aukción az Aranyborjú mellett Hirst más művei, köztük több festmény is kalapács alá kerül. Az eseményt a londoni Freeze kiállítás 20. évfordulójára időzítették - ezen a tárlaton indult el Hirst és a köré csoportosult fiatal kortárs művészek pályája.

Hirst tavaly 100 millió euróért értékesítette egyik művét, egy gyémántberakásos koponyát, de az adásvétel igazi értéke iránt kétséget keltett, hogy egyrészt magánüzlet volt, másrészt pedig maga a művész is tagja annak a befektetői csoportnak, amely megvásárolta az alkotást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását