2024. május 6. - Ivett, Frida

Budapesten a Nobel-díjas tudós

A fiatalok, a fiatal kutatók helyzete állt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Yuan-Tseh Lee Nobel-díjas kémikus hétfői budapesti találkozója középpontjában. A Nobel-díjas tudós, akit tavaly választott tiszteleti tagjává az MTA, székf
2008. június 23. hétfő 19:12 - Hírextra
A keddi előadásban a kémiai reakciók és fotokémiai folyamatok dinamikájáról beszél - mondta Pálinkás József a távirati irodának. - "Magyarországon sokan vannak, akik jól ismerik Lee professzor munkásságát, ezért is választotta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává" - hangsúlyozta az MTA elnöke.

Ismertetése szerint Lee professzor 1936-ban született Kínában, tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, majd 1967-től a Harvard Egyetemen kutatott. A Dudley R. Herschbach professzorral közösen kifejlesztett spektrométer segítségével, amely forradalmasította a modern kémiai kutatás módszereit, számos reakció dinamikáját tudta vizsgálni. Kutatásaiban jelentős hangsúlyt kapott a lézeres technológia alkalmazása. 1986-ban megosztott kémiai Nobel-díjat kapott.

"Lee professzor nemcsak kiváló tudós, hazájában, Tajvanon, ahová 1994-ben tért vissza, fontos posztokat töltött be. Nevéhez fűződik a tajvani felsőoktatás újjászervezése, s 12 éven át, 2006-ig töltötte be az Academica Sinica elnöki posztját" - emelte ki Pálinkás József.

Az Academia Sinicával kapcsolatban az MTA elnöke kitért arra, hogy 1928-ban alapították Kínában, majd Tajvanra költözött. Ez év decemberben ünneplik az intézmény 80 éves fennállását, ebből az alkalomból a világ tudományos akadémiáinak elnökeit hívták meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását