2024. március 29. - Auguszta

Ösztönösen baloldali

Carla Bruni-Sarkozy "ösztönösen baloldali" annak ellenére, hogy "politikailag kevéssé elkötelezett". A konzervatív francia köztársasági elnök topmodellből énekesnővé lett felesége Nicolas Sarkozy politikájáról, mellette betöltött saját szerepéről és hamar
2008. június 22. vasárnap 06:52 - Hírextra

"Reakcióim ösztönösen baloldaliak" - jelentette ki a jobboldali francia elnök felesége. Arra a kérdésre, hogy mit szólt Nicolas Sarkozy ahhoz, hogy a baloldali napilapnak fog interjút adni, Carla Bruni azt válaszolta: "Azt mondta, menj csak, megbízom benned!" Az énekesnő szerint Sarkozy valójában nem konzervatív, és nem is hasonlít a legtöbb párttársára.

Carla Bruni úgy véli, hogy a jobb- és baloldal közti választóvonal valójában "szélsőséges gondolat". "Kétségtelenül vannak nagyon művelt emberek a jobboldalon és tudatlanok a baloldalon. Én ezekhez az utóbbiakhoz, a tudatlanokhoz tartozom" - vallja politikai beállítottságáról a francia first lady. Hozzátette: "Az a benyomáson, hogy azok az emberek, akik csak az egyik vagy a másik oldalhoz tartoznak, csak az agyuk egyik felével gondolkodnak".

Az olasz származású Carla Bruni egyébként Franciaországban hosszú idő óta baloldali nézeteiről ismert. A 2007. évi francia elnökválasztáson, amelyet későbbi férje nyert meg, a rivális Ségolene Royalt, a szocialista jelöltet támogatta.

"Nagypolgári, de nem konzervatív családból származom. A családtagjaim meg is döbbentek, amikor Nicolas Sarkozy megérkezett közénk" - árulta el az énekesnő. "Most is ugyanaz a meggyőződésem, még akkor is, ha politikailag kevéssé vagyok elkötelezett, nem szavazok gyakran" - tette hozzá. Elárulta azt is, hogy politikailag nem mindenben ért egyet férjével, és erre senki és semmi nem kötelezi, hanem inkább úgy érzi, hogy mindketten új világot jelentenek egymás számára. De ha a férje újra jelöltetné magát államfőnek, akkor rá szavazna, és nem a baloldali jelöltre.

A franciákról pedig azt gondolja, hogy "nosztalgikus, nagyon irodalmi, és kevéssé muzikális nép". Ami pedig az állandó tüntetéseket illeti, a first lady szerint az embereknek joguk van tiltakozni. "A tiltakozás nagyon erős és fontos, azaz értékes francia hagyomány" - vallja a még mindig olasz állampolgárságú elnökné.

Carla Bruni tavaly ősszel részt vett az új bevándorlási törvény DNS-vizsgálatot előíró passzusának visszavonását követelő mozgalomban, és fel is lépett a tiltakozás csúcspontjaként megrendezett koncerten. Arra a kérdésre, hogy most is fellépne-e, azt válaszolta: "Ha teljesen szabadon odamehetnék, megtenném. Ha ez nem jelentene hátrányt a jelenlegi új helyzetnek". Szerinte ez az "új helyzet", azaz a köztársasági elnökné szerepe viszont nem jelentene akadályt abban, hogy tiltakozzon.
Carla Bruni szerint a first lady szerepkör hagyományai nem túl modernek, magát pedig modern nőnek tekinti. "Egyszerűen felvettem ezt a kalapot és ezt a ruhát", de "megpróbálom valami lényegesre használni. Természetesen ez mindig humanitárius akciókhoz kapcsolódik. Ez is egyfajta hagyomány. Soha nem mernék olyat csinálni, ami sokkolná az embereket, és amely nem illik bele a hagyományba" - ígéri az elnökné. Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy "nem túl világos", hogy mi a first lady dolga.

Carla Bruni legújabb, harmadik albuma 12 francia, egy angol és egy olasz nyelvű dallal a tervezett július 21. helyett július 11-én kerül a boltokba. A számok többsége Nicolas Sarkozyvel való tavaly novemberi találkozása előtt született. Az egykori topmodellből lett énekesnő addig nem kíván koncertezni, amíg a férje a köztársasági elnök.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását