2024. április 16. - Csongor

Kilépett egy képviselő

Kilépett Szombathely városának szocialista önkormányzati frakciójából Soós József szocialista képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke - ezt maga a képviselő jelentette be szombaton sajtótájékoztatóján.
2008. június 21. szombat 16:50 - Hírextra

A politikus azt is közölte, hogy felvételét kérte a Pro Savaria Egyesületbe, fél év múlva pedig a közgyűlésben szintén önálló frakcióval rendelkező egyesület színeiben folytatja a politizálást.
Soós József elmondta: azért távozik a szocialista frakcióból, mert nem ért egyet a jelenlegi szocialista városvezetés költségvetési politikájával, szerinte ugyanis a költségvetésben túlsúlyba kerültek a kulturális és sport célú kiadások, viszont a kelleténél kevesebb pénzt fordítanak út- és hídfelújításokra, valamint a peremkerületi városrészek fejlesztésére.

A városfejlesztési bizottság elnöke kifejtette azt is: különvéleményt fogalmazott meg annak idején a panelprogram önkormányzati támogatásával szemben is, álláspontja szerint ugyanis nem helyes kifejezetten vagyonhoz köthető támogatásokat nyújtani, ráadásul szavai szerint a panelfelújításokhoz szükséges pénzt kedvezményes banki hitelek felvételével is elő tudnák teremteni a tulajdonosok.
"Ehhez hasonló támogatásokban a város peremkerületein élők nem részesülhetnek, pedig közöttük is lennének rászorulók" - mondta.

Soós József közölte: a jövőben a Pro Savaria közgyűlési frakciójával szeretne kialakítani együttműködést, közgyűlési döntéseit pedig inkább szakmai, mint politikai alapon kívánja meghozni.
A Pro Savaria Egyesületnek eddig két képviselője volt a szombathelyi közgyűlésben. Prugberger Emil, a Pro Savaria elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: támogatják Soós József felvételét az egyesületbe, és a kötelező hat hónap elteltével szívesen látják őt frakciójukban is.

Molnár Miklós, a Pro Savaria Egyesület közgyűlési frakciójának vezetője - aki a legutóbbi önkormányzati választásokon a Pro Savaria, a Fidesz és a KDNP közös polgármesterjelöltje volt - hangsúlyozta: a közgyűlési erőviszonyok átrendeződésével egy új, konstruktív együttműködés lehetősége alakulhat ki a városlakók érdekében.

A 29 tagú Szombathelyi Közgyűlésben eddig 14 mandátummal rendelkezett a Fidesz-KDNP-Pro Savaria alkotta frakciószövetség, 13 mandátuma volt az MSZP-SZDSZ koalíciónak, egy mandátummal rendelkezik az Együtt Szombathelyért Egyesület (ESZE), egy mandátummal pedig az MDF. A várost irányító szocialista-szabad demokrata koalíció eddig az ESZE és a MDF képviselőjének támogatásával szerzett többséget döntéseihez, de a helyzet most megváltozott.

Marton Zsolt, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője, aki meghívottként szintén részt vett a sajtótájékoztatón, úgy fogalmazott, a kialakult helyzet kapcsán a frakciószövetség tagjainak nagyobb lehetősége lesz arra, hogy a közös választási programjukban megfogalmazott kérdéseket városi önkormányzati döntésekké alakítsák. Ennek fő céljai a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások segítése voltak.

Az MTI kérdésére Soós József elmondta: csak két éve tagja az MSZP-nek, s egyelőre nem tudja megmondani, hogy döntése milyen hatással lesz párttagságára. Molnár Miklós ehhez hozzátette: a Pro Savaria Egyesület alapszabálya nem zárja ki, hogy az egyesület tagjai egy politikai pártnak is tagjai legyenek.

Nemény András, az MSZP szombathelyi közgyűlési frakciójának vezetője kijelentette: továbbra is biztosítottnak érzik a város irányításához szükséges támogatottságot. Szavai szerint azzal, hogy egy képviselőjük kilépett a frakcióból, illetve csatlakozik a Pro Savaria Egyesülethez, még nem veszítették el a támogatását.

Utalt rá, hogy az MSZP és az SZDSZ eddig is kisebbségben volt a közgyűlésben, de ennek ellenére biztosítani tudták döntéseikhez a többséget. Szavai szerint többször előfordult, hogy a Pro Savaria Egyesület képviselője is megszavazta előterjesztéseiket.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem merült fel, hogy Soós Józsefet a frakcióból való távozása miatt kizárják az MSZP-ből, a képviselő párttagsága ezért csak kilépésével szűnhetne meg, de ezt az érintett eddig nem jelezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását