2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Maffiamódszerek földértékesítésben

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint a maffiát is megszégyenítő módszerekkel értékesítették a kerteskői 480 hektárnyi állami földet. Erről a szervezet szövetségi igazgatója beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. június 18. szerda 14:34 - Hírextra
Budai Gyula közölte: egy három magánszemélyből álló konzorcium áron alul, 198 millió forintért vásárolta meg a Bábolnához tartozó állami földet. Tették mindezt úgy, hogy a föld bérlőit nem tájékoztatták az őket illető elővásárlási jogukról - fűzte hozzá a Magosz szövetségi igazgatója.

Mint kifejtette, egy bábolnai önkormányzati képviselő, Cseh László volt az egyik vásárló, akire Budai Gyula elmondása szerint azért volt szükség, mert rendelkezett egy darab bábolnai részvénnyel, ami elengedhetetlen volt a vásárláshoz. Emellett helyi, bábolnai lakos is volt, a kettő együtt pedig elővásárlási jogot érvényesíthetett a föld értékesítésekor.
A Magosz vezetője úgy fogalmazott, hogy Cseh László személyében "vettek egy strómant" - neki nyilvános vagyonnyilatkozata alapján nincs megtakarított pénze -, és rajta keresztül megszerezték a tulajdonjogot. Feltette a kérdést: miből fogja kifizetni a vételár egy részét az önkormányzati képviselő?

A Magyar Vagyonkezelő Zrt. a három magánszemély pályázatát nyilvánította nyertesnek, Budai Gyula azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyben lakó részvényesnek - az elővásárlási jogra vonatkozó szabály szerint - Kerteskőhöz képest 15 kilométeren belül kellene laknia, Cseh László azonban bábolnai lakos, ami 50 kilométerre van a megvásárolt állami földtől.

Olyan személyeknek juttatták oda a földterületet, akiknek semmi közük Bábolnához - fogalmazott Magosz szövetségi igazgatója. Budai Gyula hozzáfűzte: Cseh László a terület mintegy egy ezrelékét kapta meg, ami szintén mutatja, hogy a képviselőre csak azért volt szükség, hogy jogosultságával megszerezzék a földet.

Nem lennék meglepődve, ha Kerteskőn is ipari parkot akarnának létrehozni - jelentette ki Budai Gyula, aki szerint az ügy hátterében Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere áll.

A Magosz ezek alapján követeli a szerződés felülvizsgálatát a Magyar Vagyonkezelő Zrt.-től, az állami földek kezelőjétől, és kéri, hogy a július 17-iki kifizetési határidőig nyilvánítsák semmisnek a szerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását