2024. április 24. - György

Gyurcsány Ficóval találkozik!

Gyurcsány Ferenc informális találkozókon egyeztet Robert Fico szlovák miniszterelnökkel azt megelőzően, hogy hivatalos állami látogatás tenne Pozsonyban. Ezt a magyar kormányfő jelentette be kedden Budapesten újságíróknak annak kapcsán, hogy hétfőn a vise
2008. június 17. kedd 17:51 - Hírextra

Abban állapodtunk meg Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, hogy mielőtt az ő meghívásának eleget tennék, azaz hogy hivatalos állami látogatásra mennék Pozsonyba, előtte keresni fogjuk annak a lehetőségét, hogy kétoldalú, informális találkozón beszéljünk a magyar-szlovák viszony egy sor kérdéséről, és ilyen találkozókon keresztül készítsük elő a legmagasabb szintű állami látogatást - közölte Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülésének szünetében.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, sajnálja, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokat az elmúlt években sokszor beárnyékolták olyan konfliktusok, amelyek nem az országok, hanem kevesek érdekeiről szóltak.

Úgy vélte, kisebbségben lévő, de nagyon hangos nacionalista politikai erők azok, amelyek beárnyékolják a két ország kapcsolatát.
A miniszterelnök szerint ez az egymást sértegető politika nem folytatható, ez ellen mindenkinek tenni kell, mind a két oldalon küzdenie kell a mérsékelt demokratáknak a maguk szélsőségesei ellen.

Gyurcsány Ferenc elmondta, Kelet-Közép-Európában nem ahhoz kell politikai bátorság és bölcsesség, hogy nemzeti és nemzetiségi alapon olyan mondatokat és kijelentéseket tegyünk, amely bár lehet, hogy kedves az otthoniaknak, de nagyon könnyen bánt és sért más népeket és nemzeteket.
E

hhez nem bátorság, hanem felelőtlenség kell - jegyezte meg.
"Én mindig távol fogom tartani magunkat, hacsak lehetséges, hogy szélsőséges kijelentésre szélsőséges választ adjunk, hogy bántó megjegyzésre mi bántóan válaszoljunk, hogy nacionalizmusra nacionalizmus legyen a válasz" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc tavaly október óta nem tesz eleget Robert Fico hivatalos meghívásának. Tavaly ősz óta egyébként már többször tárgyalt nem hivatalosan egymással a két miniszterelnök, legutóbb hétfőn a prágai V4-es csúcson.

A csehországi találkozó után az egyik szlovák lap arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő kétoldalú találkozójára egyhamar aligha kerülhet sor.
Magyarország és Szlovákia viszonya azt követően romlott meg, hogy a szlovák parlament szeptemberben határozatot fogadott el a Benes-dekrétumokról. A szlovák határozat ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak.

A magyar diplomácia többször kiemelte, hogy Magyarország gesztusokat vár Szlovákiától a kialakult helyzetben. A hivatalos magyar álláspont szerint a pozsonyi kabinet még mindig kettős kommunikációt folytat: egyrészt magyarellenes kijelentéseket tesz, másrészt kétoldalú találkozókat szorgalmaz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását