2024. április 27. - Zita

Fogyasztóközpontú piacot akarnak

Hatalmas kihívást jelentett ennek az energiacsomagnak a végigtárgyalása itt a parlamentben, hiszen egy óriási lépést jelent az egész Unió számára a közös energiapolitika kialakításában...
2008. június 17. kedd 20:01 - Hírextra
"Hatalmas kihívást jelentett ennek az energiacsomagnak a végigtárgyalása itt a parlamentben, hiszen egy óriási lépést jelent az egész Unió számára a közös energiapolitika kialakításában. Egy olyan energiapolitika megalkotásában, amely egyszerre szolgálja az Unió tagállamainak stratégiai érdekeit, az európai lakosok jogait és védelmét, az európai gazdaság versenyképességét és növekedését, valamint környezetünk megóvását." - mondta Herczog Edit, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság tagja, mikor ma hozzászólt Giles Chichester brit néppárti képviselő Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség létrehozásáról szóló jelentéséhez az Európai Parlament plenáris ülésén.

A jelentés szocialista társ-jelentéstevőjeként a magyar képviselő hangsúlyozta, hogy ez a három rendeletből és két irányelvből álló csomag minden téren további lépéseket tartalmaz a páneurópai versenypiac kiépítése felé, nevezetesen a korábbi jogszabályok alatt még fennmaradó hatósági és technológiai korlátok eltörlésével a teljes európai belső piacon. Egy olyan piacintegrációt vetít elő együttesen ez az öt javaslat, amelyben az energiaipari vállalatok működésének komoly átalakításán, az energia-termelési, -átviteli és -elosztási feladatok szétválasztásán és átláthatóbbá tételén túl az energia-fogyasztók alapvető jogai és az őket megillető védelem is minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap. A piaci verseny tisztaságát, a határokon átívelő energiakereskedelem serkentését és a fogyasztói igények minőségi és megfizethető kielégítését a jelenleginél nagyobb hatáskörrel felruházott, az ipartól és a kormányoktól egyaránt független regulátoroknak kell majd felügyelniük, adott esetben európai szintű koordináció keretében.

"Éppen ebből a célból mozdult határozottan egy európai Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség létrehozásának irányába az európai törvényhozás is. Jelentős sikernek tekintem ezt a közösen megalkotott törvényjavaslatot, amely egy komoly függetlenséggel rendelkező és erős európai ügynökség létrehozásával elősegíti mind a tagállami energiapiaci szabályozó hatóságok együttműködését, mind a legfőbb cél, a regionális piacok kialakítását, továbbá az energiapiaci hálózatok fejlesztését a jövőben."- mondta Herczog.

Kijelentette: "Társ-jelentéstevőként ragaszkodtam erős és független európai hatóság létrehozásához. Hiszen egy liberalizált európai energiapiacon most majd mindenki ott akar vásárolni, ahol a legolcsóbb az energia, eladni pedig ott ahol az a legdrágább. Most lesz majd szükség egy olyan európai szabályozó hatóságra, amely határozottan fellép a lehetséges piaci torzulások ellen. A magyar érdek és az összes kisebb tagállam érdeke pontosan ez, egy erős hatóság létrehozása, amely biztosítja a regulátorok függetlenségét és együttműködését, a piac átláthatóbbá tételét, és a fejlesztési beruházások megvalósítását.

A magyar képviselő kiemelte: "Európa energiaellátása nem ideológiai kérdés. Az energiapolitika célja Európa ellátásbiztonsága és versenyképessége, a verseny pedig ennek csak egy eszköze. Ne keverjük össze a kettőt, s a versenyt csak akkor és annyiban érvényesítsük, amennyiben az ellátásbiztonságot és a versenyképességet szolgálja. Éppen ezért a tulajdonosi szétválasztás kérdésében azt gondolom, hogy az megfelelő keretet teremthet a későbbi beruházások és fejlesztések biztosításához és a versenyképesség megtartásához, és bár ez a leghatékonyabbnak tűnő megoldás, de nem ez az egyetlen lehetőség."

Összegzésként Herczog Edit, mint a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság főtagja elmondta, hogy az energiára mindenkinek szüksége van, éppen ezért fontos magát a fogyasztót is a leendő energiapolitika központi elemeként kezelni. Az Európai Parlament az európai energiafogyasztók jogainak jobb védelme, az energiaárak jobb átláthatósága, a fogyasztó-központú európai energiapiac kialakítása mellett tette le voksát. Örvendetes, hogy a most szavazás előtt álló jogszabálycsomag tételesen megfogalmazza az energia árképzésének közérthetőbbé tételét, és egy nyitott és tisztességes versenyen alapuló belső energiapiac létrehozását helyezi kilátásba, felbontva egyfelől a méltánytalanul és mesterségesen magas fogyasztói árakat eredményező érdekszövetségeket, megőrizve másfelől az európai energiaellátás biztonságához fűződő hosszú távú stratégiai érdekeinket."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását