2024. április 26. - Ervin

Szekeres: másfél-kétmilliárd forintnyi megtakarítás

A honvédelmi miniszter szerint évente másfél-kétmilliárd forint megtakarítást jelent a MiG-29-es vadászrepülőgépek és a jelenleg használt L-39-es gyakorló-repülőgépek hadrendből való kivonása; Szekeres Imre csütörtökön az MTI-vel közölte, azon dolgoznak,
2008. augusztus 14. csütörtök 22:45 - Hírextra
A miniszter a légierő 70 éves évfordulója alkalmából Magyarországon rendezett európai légierő parancsnokok konferenciáját követően hangsúlyozta: a megtakarított összeget arra fogják fordítani, hogy megfelelő repülési óraszámot biztosítsanak a vadászgép pilótáknak. Mint mondta, a MiG-29-esek és az L-39-esek kivonása 2009 végén befejeződhet.

Ismertetése szerint több ajánlatuk is van a pilóták repülési idejének növelésére, ezek közül kettőt vizsgálnak komolyabban. Az egyik szerint a Gripen-megállapodást egészítenék ki úgy, hogy többet repülhessenek azokkal a hajózók, illetve több gépet kaphatnának, azonban ez növelné a jelenlegi lízingdíjat. A másik megoldás szerint olcsón üzemeltethető L-159 típusú kiképzőgépeket szereznének be, amelyek a pilóták kiképzésen túl légtérrendészeti feladatokat is elláthatnak.

Mint mondta, az ajánlatokat nagyon alaposan mérlegelik, majd az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát is tájékoztatni fogja, a kormány elé pedig csak úgy visz ebben a kérdésben javaslatot, hogy az ötpárti konszenzuson alapuljon.

Klaus-Peter Stieglitz tábornok, a német légierő parancsnoka az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az európai légierőparancsnokok évente 1-2 alkalommal találkoznak, hogy megvitassák a határokon átnyúló katonai műveletek, a terrorista tevékenységek elleni küzdelem aktuális kérdéseit. Mint mondta, ez egy olyan fórum, ahol eszmecserét folytathatnak az esetleges közös fejlesztésekről, illetve megismerhetik a résztvevő országok légierejét.

Személyes véleménye szerint minden ország légiereje hasonló helyzetben van, erőforrás-korlátok mellett kell megoldásokat találnia a fejlesztésekre. A tábornok "járható útnak" nevezte a magyar légierővel kapcsolatos elképzeléseket.

A honvédelmi miniszter a konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a 14 magyar Gripen rendszerbe állítását követően két géppárt felajánlottak NATO és Európai Uniós műveletekre, illetve készek részt venni a légierővel nem rendelkező szomszédos országok, később pedig akár más NATO-tagállamok légterének biztosításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását