2024. április 20. - Tivadar

Elfogadta a jelentést a parlament

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta Harangozó Gábor magyar szocialista EP képviselő hátrányos helyzetű csoportokról és térségekről szóló jelentését.
2008. június 17. kedd 21:30 - Hírextra
A jelentés szerint a jövőben európai uniós forrásokból a hátrányos helyzetű térségek részére kistérségi szinten hozzunk létre célzott és garantált támogatásokat, gyorsított felzárkóztatásuk érdekében.

"A hátrányos helyzetű emberekért, a leszakadó térségekért kezdeményeztem ezt a jelentést. Hosszú és alapos kutatómunkát végeztünk, a Magyar Tudományos Akadémia, különböző egyetemek, minisztériumok és más állami szervek, szakemberek bevonásával "- mondta Harangozó Gábor.

Magyarország, és a többi új csatlakozó állam számára is igen fontos annak felismerése, hogy az Unióban vannak olyan leszakadó csoportok és térségek, melyek nem képesek a fejlesztési támogatások megfelelő felhasználására. Így annak ellenére nőnek az Unión belüli területi különbségek, hogy igen jelentős összegű fejlesztési források állnak rendelkezésünkre. A probléma megoldása nem csak az új csatlakozóknak, a szegényebb régi tagállamoknak is érdeke.

A szegénységet területi kérdésként kezelő probléma-feltárás már előremutat a kohéziós politika 2013 utáni prioritásaira. Látható, hogy a fejlődés erőteljesen a fővárosi, városi térségekre koncentrálódik, miközben egyes vidéki és falusias területeken egyre fokozódik a szegénység. Mivel ez a probléma messze túlnő a vidékfejlesztés lehetőségein, ezért ezen csak az alapok célzott összehangolásával, komplex fejlesztésekkel lehet változtatni.

A jelenleg rendelkezésünkre álló statisztikai adatbázisok nem elegendőek, a tagállamok sok esetben nem azonos típusú és szintű adatokat gyűjtenek, így hiányzanak a kistérségi összehasonlítható európai adatok is. Ezt a képviselő szerint mielőbb pótolni kell az európai statisztikai rendszer továbbfejlesztésével

"A Parlament az Európai Néppárt tartózkodása ellenére fogadta el a javaslatot. Ezzel együtt öröm számomra, hogy jelenlévő Danuta Hübner asszony, az Európai Unió regionális fejlesztésekért felelős biztosa hozzászólásával támogatta a kezdeményezést"- mondta a szocialista képviselő.

"Rövid időn belül a második jelentésemet fogadta el a Parlament. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a magyar képviselők, a szocialista frakció kemény munkával képviseli a magyar érdekeket. Külön öröm számomra, hogy magyar képviselőként egy ilyen fontos, összeurópai szintű szociális probléma, mint az elszegényedő térségek felzárkóztatása, az én kezdeményezésemre juthat európai segítséghez. Sajnálom, hogy bár az európai néppárti kollégáim, annak ellenére, hogy elismerik a probléma fontosságát, nem tudták támogatni jelentést, én azonban továbbra is abban hiszek, hogy a versenyképesség javítása mellett a felzárkóztatásra is összpontosítanunk kell!"- összegzett Harangozó Gábor.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását