2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyes energiaitalok

A sok koffeint és különböző egyéb, teljesítményfokozó hatásúnak vélt anyagot tartalmazó energiaitalok fogyasztása különösen a tizenévesek számára kockázatos. A veszélyeket összefoglaló tanulmány az amerikai kollégiumok egészségügyével foglalkozó szakfolyó
2008. június 16. hétfő 10:00 - Hírextra
Kathleen E. Miller 795 amerikai egyetemistát vizsgált: mérte, hányan és milyen mennyiségben fogyasztanak rendszeresen energiaitalt, majd ezt egybevetette a fiatalok személyiségével, szociális helyzetével.

Az energiaitalok forgalmazása több mint hárommillió dolláros üzlet az Egyesült Államokban. A 12-24 éves amerikaiaknak egyharmada iszik rendszeresen valamilyen serkető üdítőt, és az is gyakori, hogy ezeket valamilyen alkohollal is keverik.

Mary Claire O'Brien, egy másik vizsgálat vezetője arról számolt be, hogy azok az egyetemisták, akik energiaital-alkohol keveréket ittak társasági összejövetelek alkalmával, lényegesen több alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik "csak" szeszt töltöttek a poharukba. A sajátos keveréket ivók kétszer olyan gyakran lettek részegek, mint a kizárólag alkoholféléket fogyasztók.

A kutatók tíz egyetem négyezernél több hallgatójával foglalkoztak. A vizsgálat utolsó hónapjában 24 százalékuk számolt be arról, hogy az energiaitalt alkohollal itta. Az is kiderült, hogy csoportjukban kétszer olyan gyakori volt a baleset, sérülés és kétszer gyakrabban kerültek kórházba vagy orvoshoz, mint a többiek.

Az Egyesült Államok nagy tekintélyű Étel- és Gyógyszer-ellenőrző Hivatala, az FDA bármilyen étel vagy ital maximális koffeintartalmát 65 milligram mennyiségben szabja meg. Mivel az energiaitalok összetételét a hivatal nem szabályozza, egy doboz energiaitalban akár több száz milligram koffein is lehet.

Egy másik vizsgálatban James Kalus és munkacsoportja 15, önként jelentkező egészséges fiatalt itatott napokon keresztül energiaitallal. A nyolc nő és hét férfi minden nap két doboz energiaitalt ivott meg.

Négy órán belül mind a vérnyomás, mind a pulzusszám mérhetően megemelkedett. Ez az egészséges fiatal önkénteseknek panaszt nem okozott és semmiféle egészségügyi következménnyel nem járt, de betegek vagy tizenéves gyerekek esetén már gondot jelenthetett volna. A közelmúltban több tizenéves került szívritmuszavar, rosszullét miatt az amerikai kórházak őrzőszobáiba energiaitalozás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását