2024. május 3. - Tímea, Irma

A szalontól az angolkertig

A helyi Festetics-kastély kultúrtörténeti múltjából ad ízelítőt a Dégen vasárnaptól látható A szalontól az angolkertig című kiállítás, amelyet a kastély ismét összenyitott földszinti fő teremsorában rendeztek be.
2008. június 15. vasárnap 18:55 - Hírextra

 A Pollack Mihály tervei alapján 1815-1819-ben emelt klasszicista stílusú kastély  - korábbi, nevelőintézeti  funkciója miatt befalazott ajtajú - földszinti, egymásba nyíló teremsorát összenyitották, s a termekben egy-egy témát körbejáró tárlatot tartanak. 

    A kiállítás tematikus rendje többnyire a helyiségek eredeti rendeltetéséhez vagy korához kötődik.

    A Botanika szalonban, ahol a XIX. században a Festeticsek herbáriumát őrizték, Kitaibel Pál gyűjteményében fennmaradt herbáriumlapokat, valamint több korabeli híresség növénygyűjteményének részeit és Kossuth Lajos herbáriumszekrényét láthatják az érdeklődők.

    Mivel Festetics Antal és több családtagja részt vett a szabadkőműves-mozgalomban,  majd annak  betiltását követően Dégen őrizték a szabadkőművesség levéltárát, a mozgalom magyarországi történetéről, s abban a Festetics család tagjainak szerepéről ad  képet az egykori könyvtárban berendezett tárlat.

    A Festeticsek családi albumából válogatott fotókkal mutatják be a família későbbi nemzedékeinek szereplőit, életformájukat, mindennapjaikat.
    Az egykori kék szalonban pedig a kastély korának megfelelő - de több múzeumból kölcsönzött - bútorokkal és dísztárgyakkal berendezett enteriőr ad képet a XIX. század elejének nemesi lakáskultúrájából és a kastély belső stílusából.

    A kiállítást Alföldy Gábor, a kastély létesítményfelelőse rendezte, Csorba László történész, az MTA Történettudományi Intézetének igazgató-helyettese nyitotta meg,  a látogatók pedig november 5-ig tekinthetik meg hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását