2024. április 27. - Zita

Radioaktív anyag szabadult ki egy atomerőműből

A földmozgás miatt az eddigi hírek szerint hárman meghaltak, de ez a szám emelkedhet, mert többen egy szálloda romjai alatt rekedtek. Radioaktív víz szabadult ki egy atomerőmű területén a szombati földrengés után Japánban.
2008. június 14. szombat 11:45 - Hírextra
A hatóságok szerint nincs veszély, a környéken lakóknak nincs okuk az aggodalomra. A földmozgás miatt az eddigi hírek szerint hárman haltak meg és több mint 100 ember szenvedett különböző sérüléseket.

A csaknem 15 liternyi sugárzó víz egy olyan tartályból jutott ki, amelyben radioaktív anyagokat tároltak. A szakemberek megkezdték a kárelhárítást, szerintük a környéken élőket nem fenyegeti veszély.

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű szombati földrengés Japán északi területeit rázta meg, de a mozgást az 500 kilométerre fekvő Tokióban is érezni lehetett. Eddig három halálos áldozatról tudnak a hatóságok, amelyek szerint a szám emelkedhet, mert többen egy szálloda romjai alatt rekedtek. A hivatalos jelentések 65 sérültről szólnak, de a japán tévécsatornák szerint 110-re teszik a földrengés sebesültjeinek számát.

A rengés számos helyen földcsuszamlást idézett elő, megállt a vonatközlekedés, több utat le kellett zárni, összeomlott egy híd. Többen földcsuszamlás áldozatai lettek, mások leestek magaslatokról, vagy agyoncsapta őket valamilyen leeső tárgy.

Közben Peking máris részvétét fejezte ki Tokiónak: "Hu Csin-tao elnök és Ven Csia-pao kormányfő Fukuda Jasuó japán miniszterelnöknek küldött üzenetében együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit" - jelentette a Xinhua állami hírügynökség. Kínában a bő egy hónapja pusztított földrengésben 69 ezren haltak meg, 17 és fél ezer ember sorsáról pedig még mindig nincs hír.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását