2024. május 13. - Szervác, Imola

Adóamnesztia és áfa emelés

A 20 százalékos áfakulcs 2-3 százalékpontos megemelésével, illetve az önkéntes vagyonbevalláson alapuló adóamnesztiával teremtenének forrást a szocialisták az elsősorban a kis- és közepes vállalkozások versenyképességét javító járulékcsökkentéshez –
2008. június 13. péntek 08:15 - Hírextra
A lap csütörtöki számában ír a dobogókői kormánytanácskozáson felvetett elképzelésekről. Ezek között említik, hogy a nehéz helyzetben lévő települések számára a költségvetés a közmunkák megszervezésének teljes forrását biztosítaná, hogy minél többen vehessenek részt a
segélyezettek közül az önként vállalt közmunkán.

Ugyanakkor megjegyzik: egyelőre nem lehet tudni, hogy a dobogókői ötletek közül melyekből lesznek javaslatok.

Az elhangzott ötletek között sorolják fel a kis és közepes vállalkozásoknak szóló kedvezményt, amely szerint a jelenlegi 32-ről 22 százalékra szállítanák le e cégek számára az első tíz dolgozó után fizetendő járulékot, és ha a rendszer beválik, akkor 2010-től további tíz dolgozóra is kiterjesztenék ezt, ami összesen 140 milliárd forint kiadással járna. Számolnak az eho (egészségügyi hozzájárulás) megszüntetésével is, ami 30-70 milliárd bevételkiesést jelenthet. Az áfakulcvs 2 százalékpontos emelése viszont mintegy 200 milliárd forinttal növelheti meg a bevételeket.

Gyurcsány Ferenc a kétnapos dobogókői kormánykonzultáció szünetében szerdán kijelentette: a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását.
Hangsúlyozta: az egyensúlyi program megtartása mellett a kormány célja a gazdasági növekedés ösztönzése, de úgy, hogy ez ne veszélyeztesse a szociális biztonságot.

A miniszterelnök elmondta: az adó- és a járulékrendszer megújítását abból lehet finanszírozni, hogy folytatják a gazdaság kifehérítését célzó programot, szélesítik az adózók körét, ragaszkodnak a takarékos költségvetési tervezéshez, áttekintik a mentességek és a kedvezmények körét, továbbá átalakítják az adórendszeren belüli hangsúlyokat, ami elsősorban a munkából származó jövedelemre rakódó terhek csökkentését jelenti.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a dobogókői konzultáción egyetértés volt abban, hogy a szociális rendszerre fordított kiadások nem csökkenthetők, de a segélyezésre költött pénzt lehetne célzottabban és jobban felhasználni.

Beszámolt arról, hogy Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon, a gazdasági, és Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője is hasonlóan vélekedett prezentációjában a kialakult helyzetről és a lehetséges megoldásokról. Így alakulhatott ki közös álláspont, amely a jövő héten az ő előterjesztésében kerül az MSZP képviselőcsoportja elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását