2024. április 23. - Béla

Szeszcsata Kairóban

Ha nem változtat a májusban bevezetett belső szesztilalmon, júliustól elvesztheti csillagait a híres kairói Grand Hyatt luxushotel, amelynek szaúdi tulajdonosa hirtelen döntéssel kitiltotta az alkoholt az idegenforgalmi intézményből.
2008. június 11. szerda 09:54 - Hírextra
Abdel Azíz Ibrahim szaúdi sejk május elején meglehetősen látványosan tért át az új szeszpolitikára: utasítására a vécékbe öntötték a hotel éttermeinek és bárjainak készletében tartott mintegy 2500 palack márkás szeszesitalt.

"300 ezer dollár (59 millió forint) folyt le a csatornán ennek a diktátumnak következtében, amely teljes mértékben ellentétes az egyiptomi törvényi szabályozással" - mondta az AFP-nek Fati Nur, az egyiptomi szállodai szövetség vezetője.

Maga a tulajdonos nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, viszont a hotelt üzemeltető Hyatt chicagói székhelyén kifejtették, hogy nem igazán értékelték a sejk eljárását. "Nincs többé alkohol a Grand Hyattben, de ez nem rajtunk múlik. Tárgyalunk az ügyről" - mondta a cég szóvivője.

Ami Fati Nurt illeti, ő a múlt héten találkozott a tulajdonossal és közölte vele: vagy visszatér a régi rendhez, vagy megváltoztatják a Kairó legszebb helyén fekvő, a Nílusra néző impozáns szálloda besorolását.

"Július 2. a végső határidő. Ha a sejk kitart elhatározása mellett, a besorolás kétcsillagosra változik, ennek megfelelő tarifákkal. A tulajdonos nem vezetheti be nálunk a szaúdi törvényeket. Ha a mieink nem kedvére valók, menjen máshová" - mondja az AFP-nek Fati Nur.

Az egyiptomi idegenforgalmi törvények értelmében a két csillagnál magasabb kategóriájú hotelekben szeszesitallal is ki kell szolgálni a vendéget, ha az ezt kéri, és a tulajdonosnak amúgy sincs joga beavatkozni a szállodát üzemeltető társaság tevékenységébe.

A Grand Hyatt áttérése az alkoholmentes üzemmódra komoly károkat okozhat az egyiptomi turisztikai iparnak, amely az egyiptomi aktív népesség 12 százalékát foglalkoztatja és a GDP, a bruttó hazai termék 11,6 százalékát, de főleg: az ország devizabevételeinek 20 százalékát biztosítja.

A saría, az iszlám vallási törvény tiltja az alkoholfogyasztás minden formáját, Egyiptomban azonban nincs érvényben ilyen tilalom - bár tény, hogy a hazai lakosság körében kismértékű az italozás, és főleg a külföldi turisták igénylik a szeszes nedűket. A borfogyasztás 80 százaléka például az Egyiptomba látogató európaiakhoz kötődik.

Öt éve igazi turisztikai fellendülés mutatkozik Egyiptomban, "összetesszük a kezünket, hogy ez így is folytatódjon" - mondja Zohair Garana idegenforgalmi miniszter, kiemelve, hogy éppen ezért fontos a törvények tiszteletben tartása.

"Ha Ibrahim sejk nem akarja, hogy az ő szállodájában alkoholt szolgáljanak fel, ez az ő dolga, de akkor viselnie kell a következményeket" - mondja a miniszter.

Az arab Öböl-országok nyaralói - köztük 400 ezer szaúdi is - általában úgy érzik, hogy Londonban, Párizsban vagy New Yorkban nem fogadják őket elég szívesen, ezért mind nagyobb számban özönlenek Kairóba a nyári hónapokban. Az arab világ fővárosának számító metropolisz szórakozóhelyeivel is nagy vonzerőt gyakorol, és az Öböl-országokból érkezőket egyáltalán nem sokkolja, hogy ezekben a palotákban alkoholt is felszolgálnak.

A muzulmán utazók mintegy 10 százalékot képviselnek a térség idegenforgalmában. Tény, hogy erre építve néhány alkoholmentes hotel is megkezdte működését, ilyen például a Tadzs Palota és az év elején megnyílt Tamani apartmanhotel.

Akad azonban, aki Kairóban is ezt támogatja. Ali Abdel Bakhi, a kairói al-Azhar iszlám tanulmányi központ képviselője szerint ez a jó megoldás, mert "legalább lehetővé teszi, hogy az utazó egy iszlám szállodát válasszon".

Hozzáfűzi: "Bátorítani kell ezt a gyakorlatot, mert az alkohol állati sorba dönti az embert."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását