2024. április 24. - György

Számítsanak a gazdák!

A kormánynak vissza kell vonnia az összevont területalapú támogatás (SPS) 2009-ben történő bevezetéséről szóló törvényjavaslatát - követelte Glattfelder Béla. A magyar néppárti képviselő szerint a kabinetnek meg kell hallgatnia a gazdák kérését.
2008. június 11. szerda 12:31 - Hírextra
Három gazdaszervezet, a fiatal gazdákat képviselő AGRYA, a Hangya és a MEGOSZ (Magán Erdőtulajdonosok Országos Szövetsége) is csatlakozott a MAGOSZ álláspontjához - ezt az összefogást az európai néppárti képviselő dicséretesnek tartja -, és elutasította a kormány terveit az SPS jövő évtől történő bevezetését. A gazdák ehelyett a jelenlegi, egyszerűsített támogatási rendszer (SAPS) alkalmazásának meghosszabbítását kérték az agrárkormányzattól. Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a három szervezet kifejtette, az SPS bevezetésével "megmerevedik a magyar agrárstruktúra". A gazdák szerint "egy igazságtalan rendszerről van szó", ami számukra "elfogadhatatlan". Ezzel szemben "a jelenleg alkalmazott SAPS rendszer rugalmas, nem akadályozza, sőt a termelők számára világos, átlátható és verseny semleges szabályaival még támogatja is az átalakulást, az üzemek növekedését, a birtokkoncentrációt, a fejlesztést".

A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a támogatási jogosultságok egy részéből képzett ún. nemzeti tartalék nagy részét a történeti bázisjogosultságok kiosztására használnák fel. Holott, a közösségi jogszabályok szerint, a nemzeti tartalék célja elsősorban éppen a fiatal gazdák támogatása lenne. Sokan ezt csupán rémhírterjesztésként értékelik, de a fiatal gazdák maguk is úgy gondolják, hogy az SPS bevezetése ellentétes érdekeikkel.

Glattfelder Béla egyetért a gazdaszervezetekkel abban is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről folyó viták során megismert brüsszeli elképzelések ellentétesek a magyar kormány szándékaival. Az Európai Bizottság 2014-től egy, az új tagállamokban, így Magyarországon is alkalmazott SAPS-hoz közelebb álló támogatási rendszert kíván bevezetni. A régi tagállamokban működő SPS-rendszer jóval bonyolultabbnak és költségesebbnek bizonyult. Ráadásul a múltbéli termelési eredményeken alapul, ezért számtalan igazságtalanságot hordoz magában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását