2024. május 18. - Erik, Alexandra

Erdei Tamás: még nem értük el a mélypontot

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség szerdán megválasztott régi-új elnöke szeretné, ha az érintett felek szakértői minél előbb tárgyalóasztalhoz ülnének a jegybank javaslatainak megvitatására, ezt tartja "az első száz óra" legsürgetőbb feladatának.
2009. október 9. péntek 11:45 - HírExtra
A magyar gazdaság még nem érte el mélypontját, a kkv-szektorban komoly pénzügyi, likviditási gondok várhatók, és arra számít, hogy a bankszektor idei nettó eredménye lényegesen rosszabb lesz a tavalyinál, néhány bank veszteséges is lehet. Erdei Tamás az MTI-nek adott interjúban elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslata - ezt a szövetség hivatalosan még mindig nem kapta meg - nem csupán a devizaalapú hiteleket korlátozná, hanem valamennyi lakáshitelt visszafogná.

Az MNB rendkívül restriktív intézkedésre tesz javaslatot, amely az igénylők jelentős részének lehetetlenné tenné a hitelhez jutást. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindez milyen hatással lenne az ingatlanpiacra valamint az építő- és építőanyag-iparra - tette hozzá. A pénzügyi stabilitást szolgáló javaslatokkal - ezek közé sorolta a forinthitelek felé való terelést, a jelzáloghitelek megfelelő korlátok közé szorítását, a hitel/érték arány szabályozását - maximálisan azonosulni tud a szövetség.

A forint- és euró alapú hitelek esetében egyaránt 80 százalékos hitel/fedezet arányt (LTV) tartanának elfogadhatónak a bankok, az egyéb devizahitelek esetében azonban ennél kisebb LTV-be is belemennének. A szövetség ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja annak központi szabályozását, hogy a jövedelem mekkora része fordítható törlesztésre. Ennek kockázatát ugyanis a bankok viselik, azt pedig, hogy mennyire prudenciálisan járnak el, a felügyelet ellenőrzi.

Bár az MNB egyoldalúan lépett, azt szeretnénk, ha az érdekelt felek a tárgyaló asztal mellett gyorsan kompromisszumot kötnének, amely figyelembe veszi nem csak a jegybank pénzügyi stabilitási és a PSZÁF prudenciális, de a bankok hitelezési szempontjait is. "Szeretnénk tárgyalásos úton, a szakértők szintjén rendezni a nézeteltéréseket" - mondta Erdei. A bankszövetség elnöke szerint, ha sikerül a jelenlegi tendenciát fenntartani, a forintkamatok csökkenésével és a törlesztési terhek közeledésével fokozatosan növekedni fog a kereslet a forinthitelek iránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását