2024. április 29. - Péter

Vakáció - na de mi legyen a gyerekkel?

Pénteken a közoktatási intézményekben felkerül a táblákra a vakációt jelző utolsó betű, a V is, s kezdetét veszi a mintegy két és fél hónapos nyári szünet. A diákok szabadidejének tartalmas eltöltését az idén is több száz színes program, nyári tábor szolg
2008. június 10. kedd 08:44 - Hírextra
A közoktatásban több mint 1,7 millió gyermek kezdi meg nyári pihenését. A szaktárca tájékoztatása szerint az általános iskolákban 809.160, a szakiskolákban 123.192, a speciális szakiskolákban 9.773, a gimnáziumokban 200.026, a szakközépiskolákban 242.016 diák zárja a tanévet pénteken.

Az idén is táborok sokasága várja a vakáció idején a gyerekeket országszerte; sportolhatnak, de szerepel indián-, lovas-, színész- és médiatábor is a kínálatban.

A sportolni vágyók választhatnak vitorlás-, aikidó- (japán eredetű küzdősport), triatlon- vagy akár műugrótáborok közül. Lesz vándortábor is, s a tatai Öreg-tónál júliusban-augusztusban számítógépes, csepűrágó-, média- és nyelvi tábor várja a szünidőt hasznosan eltölteni kívánó diákokat.

A táncos lábúak augusztus végén a Nógrád megyei Terényben, a Mokányos-táborban a moldvai és gyimesi csángó táncok világába kaphatnak betekintést. A táborba családokat is várnak, a programban ének- és hangszeroktatás, a kisgyermekeknek népi játékok tanítása szerepel.

Gyula vezér lovas birodalmába is elkalandozhatnak a diákok, a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin, ahol a lótartás és lóápolás rejtelmei mellett középkori lovagi torna, vadászlovaglás is várja őket.

Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: náluk háromszázötven tábor közül válogathatnak az érdeklődők. A legnépszerűbbek évek óta a számítógépes és a nyelvi táborok, valamint a sport- és lovastáborok. Keresettek ugyanakkor a napközis táborok is.

A bentlakásos táborok általában 7-12 naposak, a napközis táborok 5 napra kínálnak elfoglaltságot a vakáció idejére. Áruk programtól függően igen változatos lehet, a napközis táborok ára 15 ezer forint körül mozog, míg a bentlakásos táborokért általában 40-90 ezer forintot kell fizetni.

Táborozni a leginkább a 10-15 évesek, az általános iskola felső tagozatosai mennek, a fiatalabbak a napközis táborokban töltik ilyenkor szabadidejüket.

Sárváry István azt tanácsolta a szülőknek, hogy körültekintően válasszanak szabadidős programot gyermeküknek, érdeklődjenek, mióta szervezik az adott tábort, s ha arra lehetőségük van, találkozzanak a szervezőkkel is.

Nem telik gondtalanul a nyár azoknak, akik évismétlésre kényszerülnek, nekik a napfényes hetekben is időt kell fordítaniuk a tanulásra. A legfrissebb adatok még nincsenek meg a bukásokról, az előző tanévben összesen 34.158 diákot utasítottak évfolyamismétlésre.

A következő tanév 2008. szeptember 1-én kezdődik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását