2024. május 5. - Györgyi

Parlament percről percre - június 9.

Két elhunyt képviselőről emlékeztek meg a parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján. Halda Aliz az SZDSZ alapítója volt, Szántó János az MSZP padsoraiban dolgozott 2006-óta. Az egyperces néma emlékezés után belecsaptak a lecsóbe. Veres János pénzügymin
2008. június 9. hétfő 13:07 - Hírextra

17.15

SZAVAZÁS DÖMPING

A képviselők - kötelező jelleggel - beültek a padosorokba és órákig tartó gombnyomogatásba kezdtek, amelyet Világosi Gábor házalelnök pergő ritmusú vezetése társult. A honatyák és honanyák egységbe forrva döntöttek az Albert házaspár népszavazási kérelméről, amelyhez összegyűlt a kellő számú aláírás, így lehet belőle ősszel népszavazás. Persze, ha addig óvás nem érkezik az Alkotmánybírósághoz.

A szavazás pedig folytatódott....

16.41.

DUGÓS VÁROS

Szalay Ferenc (Fidesz) a 4-es út elkészültéről érdeklődött, mivel a jelenlegi helyzetben Szolnok város a teljes bedugulás felé halad, és ugye azt senki nem szeretné hagyni.Az államtitkári válaszból kideürlt, hogy a tervezés jó úton halad. A kivitelezési tervek készülnek. De vélhetően csak 2010 után kezdődhet meg a beruházás.

16.30

PSZICHOLÓGUS ÉS A BETEG

Igaz-e, hogy tavaly 12-en lettek öngyilkosok az Országos Pszichiátriai Neurológiai Intézet betegi közül - érdeklődött Perjési Klára (MSZP).

Vojnik Mária államtitkár szerint Mikola István ezirányú megállapítása nem áll meg egy az egyben. 2003-tól visszamenőleg megvizsgálták a haláleseteket, mivel a durva megjegyzést nem hagyhatták szó nélkül. A fekvőbetegek közül 4-8, a járóbetegek közül 3-5 beteg halt meg elbocsátásuk után. Az OPNI megszünetése, és a halálesetek között így összefüggés nincs.

Perjési Klára szerint azt kellett volna vizsgálni, hogy az átszervezést végrehajtók mit tettek azért, hogy a betegek érdekét óvják. Lehet bármilyen jó a döntés, ha rosszl hajtják azt végre csak baj lehet belőle.

Vojnik Mária szerint a sajtó viselkedése, és a politikai hangulat keltés csak nehezítheti a betegek sorsának alakulását.

16.05

AZ ÁLLAMTITKÁR SEM FOGADJA EL A VÁLASZT

Czomba Sándor (Fidesz) munkavállalói elbocsátások tömegéről beszélt, amelyek több ezer ember foglalkoztatását befolyásolják. Kórozs Lajos államtitkár szerint a konkrétan felvetett esetet nem ismeri, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a képviselő által felhozott esetek megtörténjenek. Igyekszik másnap minden információt megszerezni, és azt követően tisztességen válaszolni a képviselő kérdésére.

Harrack házalelnök jó munkát kívánt a kutatáshoz.

15.58

NATÚR KÉRDÉS, NATÚR VÁLASZ

Natura 2000 program része az ország 20%-a kezdte Katona kálmán, de az érintett gazdák jelentős része mégsem tudja biztosan, hogy nála mi a helyzet. Ha lesz mikor, és hogyan lesz támogatás - kérdezte. Az "új nagy páros" vajon rendezi ezt a helyzetet?

Oláh Lajos államtitkár szerint nemcsak anyagiakban, de a szellemi tőke terén is sokat megtesznek azért, hogy a gazdák képbe kerüljenek.

Katona képviselő a tárca keményebb fellépést várja el, mert szerinte így szétfolyhat a program.

15.50

AZONNAL

Az azonnali kérdések röpke órájában Béki Gabriella (SZDSZ) a szociális segély rendszerének átalakítását kritizálni "műellenzéki" retorikával.

Az államtitkári válaszra továbbra is aggodalmaskodva szólt a helyzet tarthatatlanságáról.  

15.40

MEG LETTÜNK SZIVATVA

A kamerák surrogtak, a vakuk villogtak, a lámpák világítottak, az újságírók izgultak. Fodor Gábor felbukkanására várt mindenki. A képviselő lassan, és mosolyogva több mint két méter magasságban meg is érkezett.

- Minek köszönhetem ezt a hatalmas érdeklődést - adta az ártatlant.

- Ön levelet kapott Orbán Viktortól, amelyben együttműködést ajánlott az SZDSZ-nek - hangzott a kemény, tökös újságírói felütés.

- Valóban - felelte, fentről lefele. Nyitott vagyok minden párt irányába az együttműködés tárgyalásáról - mondta, majd az izgatott zsurnalisztáknak hátat fordítva elhagyta a helyszínt.

A kamerák surrogtak, a vakuk már nem villogtak, a lámpák sem világítottak, az újságírók meg csalódottak. 

15.23

ALVÓ LAKOSOK

Gegesy Ferenc (SZDSZ) Ferencváros polgármestere a közvetlen választóinak nyugtalan álma miatt fordult a szakminiszterhez.. A repülők nagyok, zajosak, és repülnek, ami miatt kevésbé tudnak pihenni a kilencedik kerületiek.És még hülyénk is nézik őket, amikor nem a helyi, hanem a több kilométerrel arrébb mért eredményeket tolják az orruk alá.

Puck László államtitkár szerint 2007-ben már próbáltak javítani a helyzeten, és talán kevésbé éjszaka, és kevésbé repülnek a gépek, bár lehet, hogy mégsem. lehet, hogy tényleg zavarja a lakosságot, ami nem jó a lakosságnak.

Gegesy képviselő, polgármester szerint a "majd valamikor" nem jelent túl soat, így a választ nem fogadta el. Az országgyűlés 180-181 arányban nem fogadták el a választ. Így a téma bizottságra megy.

15.15

MEGYERI-HÍD

Hock Zoltán (MDF) szerint a helyi települések hosszú ideje várják a híd pillérének építését, mert jogszerűen nem lehet azt elkészíteni. Az átadás azonban augusztusra várható.

Puck László államtitkár szerint a kormány kész a megépítésre, de az önkormányzatok miatt nem megy a munka. Kényes helyen, nehéz feltételek mellett kell a hidat megépíteni, de amíg az önkormányzatok nem mondják el, hogy mit gondolnak, addig a minisztérium csak üldögélni tud.

14.53

SZAKMUNKÁS ÉS BÖLCSÖDÉS

Filó Pál, és Török Zsolt (MSZP) a munkás becsület érdekében kérték a szakmunkás ösztöndíjak kialakítását, amit Szűcs Erika miniszterasszony meg is ígért. A koncepció most van kidolgozás alatt.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) szerint túlzsúfoltak az óvodák, és nem nagyon van lehetőség a kicsiket jobb körülmények között járatni.

Szűcs Erika miniszterasszony szerint dolgoznak a lehetőségek javításán. Ezt Selmeczi Gabriella nem hitte el, mint ahogy azt sem, amikor két éve azt mondták neki, hogy nem lesz gázáremelés.

14.45

KI FIZETI A RÉVÉSZT?

Révész Máriusz (Fidesz) szerint sértő módon bíráltak el az ifjúsági pályázati pénzeket. A Gyurcsány irodában történt az elbírálás. Persze jobb lett volna, ha a a szakmaiságot is figyelembe veszik. 122 millió 900 ezer forintos igénylista alapján osztottak szét pénzeket.

Szűcs Erika miniszterasszony szerint Orbán nyugdíjas-fagyasztó beszédéről igyekeznek a figyelmet elterelni ezzel a témával. Nem tud arról, hogy ilyen listát nyilván tartanának, így nyilvánosságra sem tudja azokat hozni - mondta.

14.18

A LOVAKAT LELÖVIK?

Szabados József a pénzügyi és számvevőszéki bizottság munkájáról beszélt. Nekik kellett egy interpellációra dott válasszal foglalkozniuk, mert azt sem az interpelláló sem a t. ház nem fogadta el. Medgyasszay László (KDNP) foglalkozott többször a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. jelenlegi és későbbi sorsával. Bár a kormány többször jelezte, hogy nem akarják veszni hagyni a pacikat, de az ellenzéki honatya továbbra is aggódik. A parlament 50-50%-ban adta le voksát az igen és a nem mellett, így Szili Katalin támogatásával került elfogadásra a bizottsági jelentés. Fidesz oldalról ezen igyekeztek módosítani, de Szili Katalin nem hagyta magát.

13.59

ELGYURCSÁNYOSODÁS

Csapody Miklós (MDF) Orbán Viktor elgyurcsányosodást elemezte néhány plasztikus képben. Ezt mindenki végighallgatta, de hozzászólni senki nem akart.

13.52

FODOR GÁBOR, FRISSEN, ROPOGÓSAN

Fodor Gábor ünnepélyes keretek között, lassan, hogy mindenki értse, elmondta, hogy a hétvégén őt választották elnöknek az SZDSZ-ben. Ezért most, ha akarják ha nem ő elmondja a tervezett programját. A rendszerváltás utáni évek párbeszédei után ma már rosszabb időszakot élünk. Ma már együtt kiabálás, és nem együtt működés van - mondta.

Bár beszéde a teljes teremben tetszést aratott, de Orbán Viktor csak a tapsrend alatt ért be a helyére.

13.46

EB A PARLAMENTBEN

Lendvai Ildikó (MSZP) sportkommentátor a félidőben értékelte a csapat eddigi teljesítményét. Szerinte nem rossz, de nem is jó amit csinálnak. Az utolsó percekben azonban megjelentek olyan fényfoltok, amelyek reményt adhatnak a drukkereknek. A másik csapat drukkerei azonban összevissza beszélnek, és igyekeznek őket is befeketítetni.

POLITIKAI URI GELLER

Lendvai szerint politikai Uri Gellerek nincsenek, így nincs miért a csodára várni. A Fidesz frakció kemény kiabálásba kezdett, de Lendvai Ildikó rajtuk is túltéve befejezte mondanivalóját.

13.39

TÖRVÉNYSZEGŐ KORMÁNY

Hoffmann Rózsa (KDNP) szerint a kormány és a volt koalíció partner törvényszegő, az előírásokat megkerülő módon foglalkozik a kormány az egyházakkal. 60 évvel az egyházi iskolák államosítása után, ideje, hogy ők is egkapják ami jár nekik!

Hiller István szerint az egyházi iskolák több pénzt is kapnak, mint az államiak, de a Vatikánnal kötött. Egy gyors személyeskedés keretében utalt Semjén Zsolt egyori egyházügyi államtitkára munkájára, és arra, hogy a kért hiányokat ő sem foltozta be.

Szili Katalin változatlanuk a képviselők moderálásával töltötte értékes idejét.

13.26

NAVRACSICS IS EMLÉKEZETT

A Fidesz frakcióvezetője a 2. Gyurcsány kormány elmúlt két évéről beszélt, mivel éppen 24 hónapja tették le az esküjüket. Tartott egy rövid felolvasást, majd elmondta a heti aktuális "mondjon le" felszólalását. Enélkül már nem is lenne igazi egy ülésnap.

GYURCSÁNY FERENC REAGÁLT

Az elmúlt két év nehéz volt, és tele feszítették az erők - kezdte lassan, hogy mindenki értse. Amit akartunk, az lényegében sikerült - szólt az ige. Van egyensúly, és lesz jobb minőség - foglalható össze röviden.

De az egészségügyet még jobban átalakítottuk volna, de az ellenzék lenyomta ezt - mondta. Tapsorkán közepette fejtegette, hogy az első két év az egyensúly megteremtéséről, és az átalakulásról szólt. A most következő kettő a bővülésről (pénzosztásról) szól.

13.04

KEMÉNY HANG

Veres János röviden felsorolta az eddig elért eredményeket, majd kemény hangon helyre tette az ellenzéket. Kérte, hogy negatív szövegekkel ne rontsák az ország megítélését. Varga Mihály (Fidesz) hasonló acélossággal ütötte le a feldobott labdát. A 27 uniós ország közül ma a 26-ak vagyunk, mondta a tisztelt miniszter úr arcába. A bal oldali blokk igyekezett a felszólalást eltüntetni, kiabálással megzavarni. Szili házelnök ismét csak a csengőjével tudott rendet teremteni.

Herényi Károly (MDF) a kicsik lelkesedésével állt a nagyra nőtt fideszesek mellé. Örömtől sugárzó arccal "rugdalta" a szocialistákat. Szili katalinnak persze megint be kellett avatkoznia.

A KDNP is beállt a sorba, és képviselőjük gyorsan jelezte az előrehozott választások fontosságát.

Kóka János (SZDSZ) szerint ők már előre tudták, hogy minden így fog történni. Tudtak arról, hogy az állam kevesebb fog beruházni, de nagyon meglepődtek azon, hogy a magánszektor nem lelkesedett a megszorításokért.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását