2024. május 10. - Ármin, Pálma

Műanyagba zárt villám

Dísztárgy készítéséhez használnak fel egy ismert elektrofizikai jelenséget az Egyesült Államokban. Az elektronsugaraknak a villám cikázására emlékeztető útját rögzítik átlátszó műanyag táblácskákban. Az Ohio-állambeli Newton Fallsban építették fel a Dynam
2008. június 9. hétfő 09:26 - Hírextra
A már nyugdíjas Bert Hickmann elektromérnök és fizikus barátai a kísérleteikhez egy-egy napra kibérlik a Kent State Neo Beam vállalattól a gyorsítót.

A fizikus team az egyik alkalommal az elektrofizikából ismert Lichtenberg-effektust ismételte meg, nagyban, modern eszközökkel és anyagokkal. Az effektust a német Georg C. Lichtenberg, göttingeni fizikatanár fedezte fel 1777-ben. Akkortájt kezdtek a fizikusok - köztük ő is - a szenzációs újdonsággal, az elektromossággal kísérletezni. Egy jól szigetelő, borostyánból (fenyőgyantából) formált lapot porral szórt be, majd arra áramot vezetett egy leydeni-palackból - szigetelt rézdróttal és annak a végéhez csatlakoztatott szeg hegyével. Meglepetve tapasztalta, hogy az áram hatására a porréteg átrendeződött és a villámokéra emlékeztető rajzolatot mutatott. A jelenséget aztán róla nevezték el. (A Lichtenberg-effektust fizikaórákon, vagy házilag - egy kézi karral forgatva áramot termelő és kisülést bemutató Van de Graaf-, vagy Wimshurst-generátorral - könnyen be lehet mutatni. Egy speciális porral bevont borostyán, vagy akril lapra áramot vezetve, a porban szépen kirajzolódik a villám vonala. De ha befogadó táblaként egy jégdarabot használnak, a kisülés hatására abban is villám alakú kis csatornákat alkotva olvad meg a víz. Ha aztán a kis jégtáblát visszateszik a hűtőbe, a jégben is megőrizhető a villámocska keltette csatornák képe.)

A modernizált, amerikai változatban egy nanomásodpercnyi ideig tartó elektronsugárral elektronokat juttattak egy kisebb könyv méretű, másfél centiméter vastag akril, másképpen plexi tömbbe. Az elektronok abba nagyjából a lap fele vastagságáig hatoltak be, és ott elakadva, az üvegtiszta anyagban láthatatlanul fogva maradtak. Ám, ha egy szöget ütöttek a plexilap peremébe, az ütés hatására az elektronok a szög hegye irányába tartó, villámra emlékeztető alakba rendeződtek. Nagyjából olyanba, amiként a villámok korbácsra emlékeztető nyalábjai egy villámhárító fémcsúcsához igyekeznek. Ebben a helyzetben a felvillantott mesterséges villám elektronjai megolvasztották az akrilt, annak azonnali visszadermedése után pedig a villámokéra emlékeztető útvonaluk láthatóvá válva rögzítődött a műanyagban.

A látványos eredmény sokaknak megtetszett, s ma már rendelésre szállítanak ilyen érdekes és mutatós, a foglyul ejtett villámot tartalmazó dekoratív lapokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását