2024. április 19. - Emma

Polgárőröket gyanúsítanak romák házainak felgyújtásával

Még tart a nyomozás a pátkai Molotov-koktélos gyújtogatás ügyében; az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta vasárnap, hogy a rendőrség megerősített járőrszolgálatot tart fenn a faluban. A távirati iroda úgy tudja, a helybéliek este ismét demonstratív sé
2008. június 8. vasárnap 17:34 - Hírextra
A rendőrség a gyanúsítottak előzetes fogva tartása mellett folytatja az eljárást, de a kihallgatásokon elhangzottak tartalmáról semmilyen információt nem ad ki - hangsúlyozta a távirati iroda érdeklődésére vasárnap R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint arról az MTI beszámolt, keddre virradóra Pátkán - ahol mintegy 130-140 roma él - Molotov-koktélt dobtak három, romák lakta házra. Senki nem sérült meg, egy szobában tűz keletkezett, amelyet a tűzoltók kiérkezéséig az ott lakók eloltottak. A gyújtogatással három helybeli férfit gyanúsítottak meg. Mindhárman tagjai a helyi polgárőrségnek.

A történtek felbolygatták a falut: szerdán, egy hirtelen összehívott falugyűlésen aláírásgyűjtésbe kezdtek, s ötszáz helybeli aláírásával petíciót nyújtottak át a megyei rendőrfőkapitánynak, amelyben hangsúlyozták: hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mivel azt "megdönthetetlenül nem cáfolták meg".

A képviselőt-estület pedig "kiáltványt" fogadott el, amelyben a képviselők kifejtették: meg kell védeni a falu nyugalma felett őrködő polgárőrök szervezetét, s annak társadalmi munkában tevékenykedő tagjait is.

A képviselők úgy fogalmaztak, meggyőződésük, hogy "nem romakérdés áll a történtek mögött", s felhívták a figyelmet arra: higgadtan, törvényes eszközökkel kell a falu többsége és a kisebbség "néhány deviáns, az együttélés szabályait semmibe vevő tagja" miatt kialakult problémákat megoldani.

Ezt követően pénteken polgári kezdeményezésre mintegy háromszáz résztvevővel lakossági fórumot tartottak. Ott a jelenlevők ismét hangot adtak annak, hogy nem általában a roma lakossággal van gond, hanem annak néhány, a törvényeket semmibe vevő tagjával, akiknek a számlájára lopások sorozata, szóbeli és tettleges inzultusok, agresszív megnyilvánulások tucatjai írhatók.

A lakossági fórumot követően a helybeliek egy csoportja - két rendőrautó kíséretében - demonstratív sétára indult a romák lakta településrész felé. Bár a rendőrök a kereszteződésnél elállták a Molotov-koktélos támadás színhelyének utcáját, s a sétálók nem is tértek be oda, néhány ott lakó félreértve a helyzetet, botokkal, vasrudakkal, kaszával indult meg a sétálók felé. Saját társaik fékezték meg, s fordították vissza őket. A rendőröknek nem kellett beavatkozniuk.
A békés, demonstratív sétát szombaton is megismételték a falubeliek, s az MTI értesülése szerint vasárnap estére is hasonlót terveznek. A rendőrség fokozott rendőri védelmet, megerősített járőrszolgálatot tart fenn a faluban.

Füri Béla polgármester a távirati irodának elmondta: a falu lakói joggal várják el mindenkitől az együttélés szabályainak betartását. Hozzátette, a nyugalomra azért is szükség van, mert jelentős befektetésekről tárgyal az önkormányzat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását