2024. április 26. - Ervin

Az államadósság átütemezésének felvetése

Az SZDSZ szerint az államadósság átütemezésének felvetése az ország pénzügyi hitelességének romlásához vezet - közölte a liberális párt pénteken az MTI-vel annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Baross Gábor Nemzeti Gazdasá
2008. június 6. péntek 10:59 - Hírextra
A liberális párt megdöbbenéssel értesült róla, hogy a Fidesz az államadóság átütemezéséről gondolkodik - olvasható a közleményben. A kommüniké kitér arra, hogy az SZDSZ gazdasági szakértői szerint az államadósság átütemezésének felvetése a nemzetközi pénzpiacok bizalmának csökkenését is eredményezheti.

Az SZDSZ szerint ennek egyenes következménye az irányadó kamatláb növelése, ami drágább hiteleket és romló exportot eredményezne. Végső soron a Fidesz által fontolgatott lépés a gazdaság további lassulását hozná - írják. Felvetik azt is, hogy a Fidesz ugyanakkor nyilvánosan nem nyilatkozik arról, hogyan csökkentené az állami kiadásokat és az adókat.

Az SZDSZ szerint a jelentős adósságállomány kialakulásához az állami túlköltés vezetett. A liberális párt úgy látja, a pártoknak átmeneti megoldások helyett konszenzusra kellene jutnia egy átfogó hosszú távú kiadás- és adócsökkentési programban. Az SZDSZ fél éves egyeztetés után megalkotta a saját közteherviselési reformprogramját, de kész tárgyalni minden párttal egy hosszú távú konszenzusos adó- és kiadáscsökkentési program érdekében - írják közleményükben.

A Népszabadság pénteki számában azt írta, megkerestek fideszes politikusokat, akik valótlannak nevezték a hírt, hogy Orbán Viktor adósság-átütemezésben gondolkodna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását