2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hatvan év után hazatért a király

Hatvan év elteltével ismét a romániai Peles-kastély erkélyéről köszönthette I. Mihály király a birtokán összegyűlt embereket, miután nyolc év jogi hercehurca után visszakapta a kommunista hatalom által elkobzott családi vagyonát.
2008. június 5. csütörtök 23:47 - Hírextra
A Déli-Kárpátok hegyvonulatai között fekvő Sinaia üdülőváros gyöngyszemének számító Pelest Mihály a másik két kisebb kastéllyal, a Pelisorral és a Foisorral együtt kapta vissza tavaly februárban a román államtól.

Az uralkodó azonban csak most költözik vissza birtokára. Őt 1947-ben üldözték el a kommunisták az országból. A királyi család vállalta a román állammal szemben, hogy a visszaszolgáltatásért cserébe a 160 szobát magába foglaló Peles-kastélyban 1953 óta berendezett múzeum továbbra is látogatható lesz.

A királyi család nyári rezidenciájaként használt kastélyt 1873-ban kezdték el építeni, és jelenleg Románia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. I. Mihály így családjával csak a Pelisorba költözik be.

A visszatérés alkalmából a király mellett jelen volt felesége, nagyobbik leányuk, Margit hercegnő és férje, Radu herceg. A királyi rezidencia egykori lakóit több tucatnyian köszöntötték virággal és tapssal.

Az egykori uralkodó rövid köszöntő beszédében annak a reményének adott hangot, hogy örökre visszatérhet Sinaiára. Hozzátette: bízik abban, hogy Romániában mostantól kezdve örökre tisztelni fogják a magántulajdonhoz való jogot, akárcsak az emberi méltóság és a demokrácia értékeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását