2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Sokszínű Duna Karnevál

Félszáz zenei és táncegyüttes, köztük 11 külföldi csoport csaknem 50 órányi, sokszínű programmal várja a közönséget a tizenharmadik alkalommal megrendezett Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztiválon június 14. és 22. között. A rendezvénysorozat
2008. június 3. kedd 17:17 - Hírextra
Mint arra Mucsi János rámutatott, a Duna Művészeti Társaság által szervezett Duna Karnevál célja kezdetektől a hazai hagyományok bemutatása volt, nemzetközi keretek közé illesztve. Ez a szándék az idei uniós év révén különösen aktuálissá vált, így a programsorozat magáévá tette Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke mottóját: "együtt uniformitás nélkül".

"Ebben az új, európai kulturális térben a bőségnek olyan zavara van, hogy nem kell a mi kultúránk elvesztésétől félnünk, inkább arra kell gondolnunk, hogyan tudunk más kultúrákra hatni" - méltatta a karnevál programjainak nemzetköziségét Bogyay Katalin.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára úgy vélte, "a Duna Karnevál pontos bizonyítéka annak, hogy ez a gondolat természetesen él bennünk".

A kilenc napos kulturális seregszemlén a fellépő együttesek a tánc- és zeneművészet szinte minden műfaját felvonultatják a reneszánsztól napjainkig. Lesznek népzenei, fúvószenei, komolyzenei és világzenei koncertek, valamint néptánc és kortárs táncelőadások is. Kiemelt szerepet kapnak a visegrádi országok együttesei, de több helyszínen fellép az idei Duna Karnevál legnevesebb külföldi vendége, a bolgár Trákia Népi Együttes is.

A fesztivál hagyományos gálaműsorára Európai Tánc Karaván címmel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül sor, június 20-án. A kontinenst "képzeletbeli karavánként beutazó" gálaesten Bulgáriából, Ciprusról, Görögországból, Olaszországból, Spanyolországból, Egyiptomból, Törökországból, Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából érkezett, valamint erdélyi, felvidéki, vajdasági és magyarországi táncegyüttesek több mint 300 művészének közös előadását élvezheti a közönség a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes közreműködésével.

A rendezvény utolsó előtti napján, június 21-én a karneváli felvonulás csatlakozik az immár hagyományos Hídünnep eseményeihez. A 11 országból származó 600 táncos és zenész a Clark Ádám térről a Lánchídon át a Vörösmarty térre vonul majd, ahol a fesztivál fővárosi programját látványos táncgála zárja.

A karnevál eseményei a Vörösmarty téren, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban, a Békásmegyeri Közösségi Házban és a hídünnepi felvonulás helyszínein zajlanak; a fővároson kívül Budakalász, Üröm és Győr ad otthont a Duna Karnevál rendezvényeinek.

A programok a margitszigeti gálaest kivételével ingyenesen látogathatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását