2024. április 20. - Tivadar

Most betegebb amerika, vagy hülyébb?

Tavaly már minden második amerikai naponta szedett legalább egyféle receptköteles orvosságot. Nehéz eldönteni, hogy az Egyesült Államok lakossága lett betegebb, vagy a gyógyszerreklámok lettek hatékonyabbak. A Medco Health Solutions Inc. jelentése azonnal
2008. június 3. kedd 09:30 - Hírextra
Fölmérésük szerint az amerikai felnőttek 51 százaléka rendszeresen szed olyan gyógyszert, amelyet csak receptre adhat ki a patika. Arra már korábban is voltak adatok, hogy a recept nélkül megvásárolható készítményeket még sűrűbben használják az emberek.

A vizsgálat során 2001 és 2007 között 2,6 millió amerikai gyógyszerszedési szokásait mérték fel, újszülöttől az aggastyánokig. Mint kiderült, a felnőttek fele legalább háromféle olyan szert vesz be, legtöbbször naponta, amit kezelőorvosai írnak fel receptre. A 20-44 éves nők 48 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A hölgyeknek leggyakoribb ilyen gyógyszere valamelyik antidepresszáns tabletta.

A 20 évesnél ifjabb amerikaiak csaknem 30 százaléka szorul krónikus betegség miatt gyógyszeres kezelésre. A fiatal betegek csoportjában az allergia és az asztma elleni szerek vezetik a listát, de sokan kapnak hiperaktivitás következtében is gyógyszeres kezelést, vagy antidepresszánst.

A teljes amerikai lakosság számára fölírt gyógyszerek elsősorban vérnyomáscsökkentők vagy koleszterincsökkentő készítmények. Az orvosok szerint ez azért jó hír, mert például a magasvérnyomásos emberek mintegy fele nem tudja, hogy vérnyomása emelkedett, azok 50 százalékának pedig, akik tudnak betegségükről, nincs megfelelő szintre csökkentve a vérnyomása.

Szakértők szerint ezek az eredmények jelzik a közegészségügy általános romlását, de azt is, hogy lényegesen több hatásos szer került forgalomba a különböző krónikus betegségek kezelésére. Az Egyesült Államokban a gyártók a receptköteles orvosságokat szabadon hirdethetik, akár a televízióban is, és több tanulmány igazolta, hogy a nagyközönség azt a gyógyszert iratja fel a doktorral, amit előző este a tv-reklámban egekbe dicsértek.

A most közölt vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszerfogyasztás legjobban a 20-44 éves korosztályban növekedett. Az emelkedés hat év alatt meghaladta a 20 százalékot. Elsősorban a depresszió, a cukorbetegség, az asztma és az idegrendszeri betegségek elleni készítményekből fogy a fiatal felnőttek körében mind több.

A szakemberek kedvezőnek értékelik a vérnyomáscsökkentők mind gyakoribb szedése mellett a koleszterincsökkentők megnövekedett forgalmát. Tekintve, hogy a kóros vérzsírszint a halál leggyakoribb okának, a szív- és érrendszeri betegségeknek alapvető kockázati tényezője, a kedvezőtlen koleszterin értékének csökkentése igen fontos közegészségügyi feladat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását