2024. április 20. - Tivadar

Fizetésemelés az egészségügyben?

A betegek bizalmának helyreállítása mellett az orvosok, a nővérek, az ápolók társadalmi presztízsét és anyagi javadalmazását szeretné javítani Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tárca vezetője erről a mosonmagyaróvári kórházrekonstrukció második üte
2008. június 3. kedd 14:51 - Hírextra
A miniszter közölte: olyan költségvetési tervezetet szeretne ősszel a parlament elé benyújtani, amelyben lehetőség nyílik az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülésének növelésére az átlagos bérnövekedésnél magasabb szinten.

Céljaik közül szólt arról, hogy intézkedéseket tervez, amelyekkel az egészségügyi dolgozókat a pályán tudják tartani, és az ágazat dolgozóinak körét még bővíthetik is. Ennek érdekében a miniszter szeretné visszaállítani az ösztöndíjrendszert a középfokú egészségügyi képzésben. Emellett gondolkodnak azon, hogy miként teremtsenek lehetőséget a nyugdíjas korú, de még aktív szakdolgozók esetében a munkavállalásra a minimálbérnél magasabb javadalmazásért - tette hozzá.

Az avatóünnepségen Székely Tamás elismeréssel szólt a mosonmagyaróvári Karolina Kórház több éven át tartó rekonstrukciójának eredményéről. Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében több mint 73 ezer ember ellátásáról gondoskodik a kórház-rendelőintézet, amelyet a rekonstrukció két ütemében hárommilliárd forintos beruházással újítottak meg, döntően címzett támogatásból.

A most átadott második rekonstrukciós ütemben 2006 és 2008 között átépítették egyebek között a műtőblokkot, felújították a sebészetet, a fülészetet, a patológiát és jelentős értékben szereztek be gépeket, műszereket.

Az ünnepséghez kapcsolódó sajtótájékoztatón Vermes Tamás kórházigazgató az MTI kérdésére elmondta: a jelenlegi adósságállomány az éves költségvetés 10-15 százalékára rúg, még kezelhetőnek tűnik, de a beszállítói problémák már jelentkeznek. Több okot sorolt fel, egyebek között szólt arról, hogy a teljesítményvolumen-korlátot jóval a korábbi évek átlaga alatt állapították meg. Emiatt az intézmény kapacitásait nem képes kihasználni, bevételeit nem tudja növelni.

Az elmúlt évben 150 millió forinttal javult a kórház eredménye, ez azonban csak az adósságállomány csökkenéséhez volt elég, a nullszaldót nem tudták elérni.

Székely Tamás az elhangzottakra reagálva közölte: ezzel a problémával az országban más kórházak is küzdenek. Ezért új alapokra kívánják helyezni a teljesítményvolumen-korlátot, mégpedig úgy, hogy elszakadnak a bázisszemlélettől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását