2024. május 9. - Gergely

Újraélesztenék a Rákost

A Rákos-patak revitalizációját tervezik, hogy újra élet költözzön a vízbe és a helyreálljon a part mentén a természet eredeti egyensúlya; ehhez most előkészítő tanulmányt készít elő a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás - közölte a szervezet alelnöke hé
2008. június 2. hétfő 12:02 - Hírextra

Benkovics Gyula, aki egyben Pécel polgármestere, elmondta, hogy a Szadánál eredő, 7 települést érintő, összesen 28 kilométer hosszú patak Budapesten a 13. kerületben ömlik a Dunába. Valaha nagy jelentősége volt, királyokat választottak meg az árterületén elterülő Rákos mezején összesereglett ősök. Az elmúlt évtizedekben azonban mostohán kezelték, a medret például sok helyen betonlapokkal bélelték ki, a part mentét elhanyagolták, a vizet szennyezték, ezáltal a hajdan gazdag élővilág elsorvadt, eltűnt belőle többi között a halak nagy része és rákot is ritkán lehet benne fellelni. Most ezen a helyzeten kíván változtatni a patak által érintett települések képviselőiből alakult ad hoc bizottság - tette hozzá.

Az elképzelés szerint az összefogás eredményeként a patakban helyreállítják az ökológiai egyensúlyt. Csak tisztított vizet engednek bele, a betonlapokat a mederből felszedik, helyettük a víz és a part természetes kapcsolata megteremtésére, ahol kell, vesszőfonat falat építenek. A partot rendbe hozzák, végig ligetes sétáló, kiránduló, lovas ösvényt alakítanak ki és a biciklizők is erre hajthatnak majd. Ennek jegyében például Pécelen hamarosan el is készül a patak mentén egy 4 kilométer hosszú kerékpárút.

Mindezek megvalósítására az érintett önkormányzatok - Szada, Gödöllő, Isaszeg, Pécel, Rákoscsaba, Rákoskeresztúr, Angyalföld - az előkészítő tanulmányhoz egyeztetik elképzeléseiket, számba veszik a helyi természeti, kulturális értékeket, hogy mindez összhangba kerülve, közös pályázattá állhasson össze. Így nagyobb az esély EU-s források elnyerésére. Végső cél, hogy a Rákos-patak mentén a főváros és az agglomeráció egy új, az élet minőségét javító rekreációs parkká, idegenfogalmi vonzerővé váljon - hívta fel rá a figyelmet Benkovics Gyula.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását