2024. május 2. - Zsigmond

60 éve történt a pócspetri-ügy

Hatvan éve, 1948. június 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetrin az iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom gyilkossági ügyet és koncepciós pert kreált, az országo
2008. június 1. vasárnap 12:00 - Hírextra

A "klerikális reakció" elleni küzdelem során, 1948. május 15-én jelentette be Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy a kormány beterjeszti az iskolák államosításáról szóló törvényjavaslatot. A katolikus egyház, élén Mindszenty bíborossal tiltakozott az intézkedés ellen.

Június 3-án este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben Asztalos János plébános felhívására az esti litánia után a tömeg a községháza elé vonult, ahol a kisközség képviselő-testülete az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, s a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A "véres zendülésből", a "fasiszta rendzavarásból" koncepciós kirakatpert kreáltak. A községet megszállta az ÁVÓ, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon a község szinte minden lakóját bántalmazták. Az ítélet már nyolc nap múlva, 1948. június 11-én megszületett: a Budapesti Büntetőtörvényszék rögtönítélő bírósága Asztalos János plébánost szándékos emberölés bűntettében való felbujtói bűnrészesség miatt, Királyfalvi (Kremper) Miklós községi segédjegyzőt szándékos emberölés bűntette miatt halálra ítélte. A segédjegyzőt még aznap kivégezték, a plébános halálbüntetését előbb életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatták, majd 1956 szeptemberében 15 évi börtönbüntetésre szállították le, a pap nyolc és fél évet töltött a hírhedt Andrássy út 60. szám alatt. További 18 embert ítéltek változatos vádakkal szabadságvesztésre, meghurcolták az egész falut, s képletesen a vádlottak padjára ültették az egész katolikus papságot.

1948. június 16-án az Országgyűlés elfogadta az 1948. évi XXXIII. törvényt az egyházi iskolák államosításáról, a törvény hatálya alól csak nyolc katolikus, három református, egy evangélikus és egy izraelita gimnáziumot mentesítettek.

1982-ben Ember Judit rendező dokumentumfilmet készített az eseményekről, amelyet akkor betiltottak. A perújrafelvételt követően, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, s ugyancsak hatályon kívül helyezett további négy vádlott elleni ítéletet. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását