2024. május 4. - Mónika, Flórián

A fürdőzés és a vízi közlekedés veszélyei

A kánikula, a strandszezon kezdetével a vízi balesetek megelőzésére hívták fel a figyelmet a vízi rendészetek parancsnokai a Duna budapesti szakaszán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, egy hajón, hangsúlyozva, hogy a felelőtlen magatartás miatt évente
2008. május 29. csütörtök 21:48 - Hírextra

Tavaly összesen 207-en fulladtak tavakba, folyókba, 7 százalékkal többen, mint az előző évben. A Dunában 66, a Tiszában 19, a Balatonban 17 ember vesztette életét, és jelentősen nőtt a 6-14 év közötti áldozatok száma - mondta Samu István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

Hozzátette, hogy a múlt évben 397 embert tudtak kimenteni a vízből, csak a Balatonból 218-at. Az életmentők között voltak szolgálaton kívüli rendőrök, 36 esetben pedig civilek segítettek a bajba jutott embereken.

A vezérőrnagy, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a múlt évben "mindössze" 40 nő lelte halálát a vizekben, és az adatok szerint 42 tragikus végű balesetben az alkohol játszott döntő szerepet.

A rendőrök a fő problémának azt tartják, hogy az emberek felelőtlenül viselkednek, nem mérik fel képességeiket, illetve nem tartják be a szabályokat.

Samu István kitért arra, hogy kánikulában egyre gyakrabban fürdőznek az emberek tiltott helyeken, ezért a nyári szezonban a vízirendőrök megerősített szolgálatot látnak el.

Horváth László, a Balatoni Vízi Rendészeti Kapitányság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy 4-5 perc alatt komoly viharok alakulhatnak ki, ezért a viharjelzést minden vízen lévő járművezetőnek, fürdőzőnek ismernie és figyelnie kell. A rendőrök osztályfőnöki órákon adnak tájékoztatást az iskolásoknak a vízben történő helyes magatartásról és a szabályokról.

A parancsnokok tájékoztatása szerint évente húsz ember leli halálát a Tiszában. A folyónál úgynevezett turist-police szolgálatot indítottak, hogy a hajózóknak, csónakázóknak segítséget tudjanak nyújtani, s vízi polgárőrséget is létrehoztak. A Duna magyarországi szakaszán évente 60-80 ember fullad vízbe, közülük 10-15-en fürdőzés közben vesztik életüket.

Szó volt arról is, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás óta új módszerrel, menet közben ellenőrzik a hajókat. Azt, hogy a rendészet hajója miként követi a másik vízi járművet, a rendőrség két fémtestű motoroshajóval szemléltette, amelyek a sajtótájékoztató ideje alatt, az Árpád hídtól a Lágymányosi hídig végig követték a rendezvénynek helyet adó bérelt hajót.

Samu István az MTI kérdésére elmondta, hogy a Duna 417 folyamkilométernyi szakaszán összesen 206-an látnak el szolgálatot. Évek óta 11 fős létszámhiánnyal küzdenek, ezt most idén végzett főiskolásokkal, szakközépiskolásokkal próbálják megoldani.

Hozzátette, hogy a rendőrség és határőrség integrációjával nemcsak a jogkörök, hanem a technikai és személyi feltételek is javultak. Hozzájuk kerültek a határőrség hajói és azok vezetői, a járműpark korszerűsítésére a schengeni alapból kívánnak forrást biztosítani. Szólt arról is, hogy 23 új és korszerű hajójuk van; hajóik közül 37-et uniós támogatásból vásároltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását