2024. május 3. - Tímea, Irma

Elhunyt Gerzson Pál

Hosszan tartó betegség után 77 éves korában elhunyt Gerzson Pál Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja - tudatta Kováts Flórián, a Magyar Művészeti Akadémia titkára szerdán az MTI-vel. Az érdemes művészt, aki 2006-ban a magy
2008. május 28. szerda 16:38 - Hírextra
Gerzson Pál 1931. január 25-én született a Baranya megyei Hirden, festészeti tanulmányait 1949 és 1953 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte Kmetty János, Domanovszky Endre és Hincz Gyula tanítványaként. 1954-ben lépett először alkotásaival a nyilvánosság elé, 1967-ben az Ernst Múzeumban, 1982-ben a Műcsarnokban, 1993-ban pedig a Vigadó Galériában volt gyűjteményes kiállítása, melyek egy-egy alkotói korszak jelzőkövei.

A 77. születésnapján megnyitott gödöllői tárlatig számtalan kollektív és egyéni kiállításon mutatták be munkásságát. Festészete a leíró, realista szellemiségű ábrázolástól indult, hogy aztán a festői elvonatkoztatásnak egy olyan világához érkezzék, melyben az elrejtett, sejtelmes valóságelemek, a fantasztikussá formált motívumok mindig az élet nagyszerűségét, szépségét hirdetik.

Falfestmények, pannók, intarziák és üvegablakok jelzik, hogy a monumentális műfajokban is ugyanolyan magabiztosan alkotott, mint a táblakép-festészetben. Híres faliképei megtalálhatók Budapesten, Pécsett, Győrött, Baján, Kunszentmiklóson, Mátészalkán és a finn fővárosban, Helsinkiben is.

Gerzson Pál festői munkássága rendkívüli szakmai tudásra, mély szellemi felkészültségre, műveltségre alapozódott. Ezt a tudását tanárként a fiatalabb generációkkal is megosztotta: 1960 és 74 között az Iparművészeti Főiskolán tanított, 1974-től pedig a Képzőművészeti Főiskolán, ahol 1986 és 1990 között, nyugdíjazásáig tanszékvezetőként is dolgozott.

A 90-es években több cikluson át volt elnöke a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, alapítója és elnöke a Magyar Szépmíves Társaságnak, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja, a Tudományok, Művészetek és Irodalom Európai Akadémiájának (Párizs) rendes tagja, 1992-ben pedig egyike a Magyar Művészeti Akadémia 22 alapító tagjának.

Munkásságát kétszer, 1969-ben és 1971-ben is elismerték Munkácsy Mihály-díjjal, az érdemes művész címet 1986-ban kapta meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását