2024. május 3. - Tímea, Irma

Állítsák le a nemzeti vagyon gátlástalan kiárusítását!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. június 3-ra nyilvános árverést tervez, amelynek során a nemzeti vagyonba tartozó társaságok részesedéseit értékesítené.
2008. május 28. szerda 16:41 - Hírextra
Ugyanakkor felhívjuk a nemzeti vagyon értékesítésére felruházott személyek és szervezetek, elsősorban a kormány figyelmét arra az alkotmányos alaptételre, amely szerint az állam tulajdona a nemzet vagyona, így valamennyiünk politikai alapjoga, hogy a nemzet vagyonának sorsába beleszólásunk legyen.

A kormány és a hajdani koalíciós parlamenti többség ezt a jogot a vagyontörvény tavaly szeptemberi elfogadásával megvonta a nemzet polgáraitól. A tulajdonosi joggyakorló szervezet ráadásul a vagyongazdálkodás középtávú stratégiáját sem hozta nyilvánosságra, így az állampolgárok még az értékesítés indokait sem ismerik.

Mindemellett a ma már a lakosság alig pár százaléka által támogatott kisebbségi kormány, illetve az általa irányított Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a bevezetőben említetteken túlmenően is folytatja a nemzeti vagyon elherdálásának gyakorlatát. Teszi ezt ráadásul olyan módon, amellyel kapcsolatos visszaélések lehetőségei a lakás-árverések kapcsán rég ismertek az ország polgárai előtt.

Méltatlannak tartjuk mind az értékesítésre való meghívás kikiáltó hangnemét, mind az értékesítés módszerét. A legdurvábban etikátlannak, egyenesen a joggal való visszaélésnek azonban az értékesítés tényét gondoljuk, különös tekintettel arra, hogy nyolc hónapja az Alkotmánybíróság előtt fekszik a vagyontörvényt kifogásoló beadvány. A tisztesség azt kívánná, hogy a kormány és a Vagyonkezelő az értékesítéssel bevárja az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

A kormány azt állítja, hogy „a magyarországi privatizáció történetében először kerül sor ilyen nagy számban állami tulajdonú társasági részesedések árverés útján történő értékesítésére.” Mi fontosabbnak tartjuk, amit a közvélemény-kutatások, és a parlamenti fejlemények bizonyítanak: a magyarországi demokrácia történetében még soha ilyen nagy mértékben nem fordult el a társadalom a kormányától, mint ma.

Ezért kérjük mind a kormányt, mind a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntéshozóit, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a nemzeti vagyonnal kapcsolatos rendelkezési jog gyakorlásakor. Állítsák le a nemzeti vagyon gátlástalan kiárusítását! A nemzeti vagyon értékesítésére vonatkozó bármilyen érdemi döntéssel meg kell várni az Alkotmánybíróság határozatát, valamint azt, hogy a Magyar Köztársaság ismét rendelkezzen a társadalom többsége által elfogadott és támogatott, hiteles, a parlamenti többséget maga mögött tudó kormánnyal.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását