2024. április 26. - Ervin

Aranyrablás a múzeumban

Tizenöt aranytárgyat, karkötőket, brossokat, ékszerdobozt loptak el ismeretlen tettesek British Columbia kanadai tartomány antropológiai egyetemének múzeumából, köztük Haida Bill Reid szobrász 12 alkotását.
2008. május 28. szerda 07:17 - Hírextra
Nem lehet tudni, hogy a hétvégén történt lopás indítéka a tárgyak művészeti értéke volt vagy a nemesfém, amelyből készültek, de a rendőrség és főleg a múzeum attól tart, hogy az utóbbi a valószínűbb.

Bill Reid a haida indián törzs kultúrájából nyerte az ihletet alkotásaihoz.
"Amennyiben a tárgyakat olyanok lopták el, akik aranynak beolvasztva akarják értékesíteni a zsákmányt, az tragédia" - mondta a The Globe and Mail című kanadai lapnak nyilatkozva a művész özvegye, aki szerint díjat kellene felajánlani a tárgyak visszajuttatásáért.

"Az arany értéke eltörpül a művek értékéhez képest" - mondta az özvegy, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ezeket az ismert alkotásokat eredeti formájukban igen nehéz lenne eladni.
Az ellopott aranytárgyak fényképét a kanadai csendőrség eljuttatta más országok rendőrségeihez és az Interpolhoz.

Bill Reid 1998-ban halt meg. Művészetét a Kanada csendes-óceáni szigetein élő haida törzs ihlette, édesanyja e törzsből származott. Egyik legismertebb szobra, a Haida Gwai szelleme a kanadai 20 dolláros bankjegyen látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását