2021. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Mások helyett szégyelli magát a rendőr

Tagadta bűnösségét, de szégyellte a 2006. október 23-ai tüntetéseken történteket egy rebiszes rendőr a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának keddi tárgyalásán ismertetett vallomása szerint.
2008. május 27. kedd 14:51 - Hírextra
"Szégyellem mások nevében magamat" - vallotta V. Csaba.

A vádlottat és társait 2006. október 23-án napközben a Parlamentnél, majd az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlés követően a Bajcsy-Zsilinszky útnál vetették be, estefelé pedig a kőrúton és a Blaha Lujza térnél a Rákóczi úton.

A vádlott vallomása szerint puskából gumilövedékekkel lőtt a parancsnokai által kijelölt rendbontókra, akik követ és Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, csúzliból pedig acélcsapágyakat lőttek rájuk.

Később viszont "káosz lett, saját belátásunk szerint használtuk a fegyvert, (...) rögtönzések voltak" - vallotta a rendőr.

A Blaha Lujza téren lévő Blaha sörözőnél a vádlott vallomása szerint a rendőrök részéről "felesleges", "egyoldalú" bántalmazás történt, melyre a civilek nem adtak okot.

A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr vallomásában többször megismételte, hogy nem kíván válaszolni arra a kérdésre, kik bántalmazták a civileket.

Több sértett tanú a tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a söröző panorámaablakán át látták, ahogy vonul a tömegoszlatást végző rendőrsorfal az utcán. Aztán egyszer csak féltucatnyi rendőr berontott a helységbe, durva káromkodások közepette kivezették az ott lévő körülbelül húsz- vendéget az utcára, ahol szabályos "vesszőfutást" kellett elszenvedniük.

Az egyik sértette elmondta: a sörözőben elővette a személyi igazolványát, de a rendőrök meg sem próbálták igazoltatni őket.

A rendőrök egy csoportja kettős sorban állt fel, a civileknek köztük kellett kúszva-mászva elhaladniuk, és eközben záporoztak rájuk az ütések, rúgások, gumibotcsapások. A sértettek csak rendőrcsizmákat láthattak, képtelenek voltak azonosítani az elkövetőket.

Az egyik tanú vallomása szerint mintha azt hallotta volna egy rendőrtől, talán tiszttől: "Nem ütni, ne bántsd!" De a "vesszőfutás" csak folytatódott, sok rendőr pedig nézte a történteket.

Több sértett kórházba került. Egyiküket, miközben a szemüvegét kereste a földön, annyira megütötték az arcán, hogy 30 százalékos maradandó látáskárosodást szenvedett, egy másik sértettből gumilövedékeket kellett kioperálni.

A bíróság ismertette több rendőr tanú vallomását is, ám azokban nem volt utalás arra, hogy bármi említésre méltó történt volna a Blaha sörözőnél.

Az október 23-i tüntetések kapcsán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr büntetőpere tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását