2024. április 24. - György

Több százezren voltak a gyermeknapi programokon

Több százezer gyerek kereste fel szüleivel a gyermeknapi programokat vasárnap délelőtt a Városligetben, a Kossuth téren, a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közötti téren és más helyszíneken.
2008. május 26. hétfő 07:42 - Hírextra
A Fővárosi Önkormányzat és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által közösen rendezett hagyományos városligeti gyermeknapon luftballonerdő és zeneszó jelezte már messziről a helyszínt, rengeteg perec, kürtőskalács, üdítő, drazsés fagyi fogyott. A Petőfi Csarnok közelében állították fel a Nemzetek Utcája sátrait a Magyarországon működő nagykövetségek és idegenforgalmi hivatalok. Érdekes színek, ízek, illatok, egzotikus úti célokra hívogató prospektusok fogadták a kicsiket és a nagyokat többek között India, Japán, Katar, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Arab Emirátusok, a karibi térség pavilonjainál.

Nagyon sok gyerek érdeklődött a parlamenti sátorban az országgyűlés épülete és munkája iránt. A parlamenti kvíz kitöltésével ajándékokat nyerhettek a sátor látogatói. Sikere volt a parlamenti kifestőnek és kirakós játéknak is.

Amint az MTI munkatársa megtudta, az Országgyűlés Hivatala által szervezett, fiataloknak szóló programok egész nyáron folytatódnak. A tervek szerint a parlamenti információs sátor izgalmas programokkal várja majd az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), a Sziget Fesztiválon és a Szegedi Ifjúsági Napokon is a fiatalokat.

A Városligetből sokan trolival látogatták meg a másik népszerű gyermeknapi helyszínt, a parlament előtti Kossuth teret. Itt a kormány által szervezett programcsokor középpontjában a biztonság állt: a gyerekek szórakoztató formában tanulhatták meg, hogyan vigyázzanak a saját és mások biztonságára, valamint megismerkedhettek azoknak a szervezeteknek a munkájával, amelyek szerepet játszanak a hétköznapi biztonság megőrzésében.

Különösen a kisfiúk körében volt nagy sikere a mentőautóknak, a tanknak, a tűzoltófelszerelésekkel való ismerkedésnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sátránál H. Bóna Márta avatta be munkájuk titkaiba játékos formában a kicsiket. Az Országos Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a BRFK jelenlévő munkatársainak bőven akadt feladatuk: hosszú sorok várták, hogy megismerkedjenek az izgalmas, veszélyes és fontos hivatást űző emberek munkájával.

A Kossuth térre híres emberek is ellátogattak családjaikkal együtt: Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok másfél éves kisfiával érkezett, Szabó Győző színművész a kislányával, Kolovratnik Krisztián színművész pedig pici fiával látogatott ki a térre. Gubás Gabi színművésznő délután próbálta ki kislányával a különféle játékokat.

Szinte minden gyereket elvarázsoltak a kreatív asztalok érdekes foglalkozásai, a papírsárkány készítés, az arcfestés, a nagyobbak pedig a vetélkedők, járműbemutatók és a kvadozás (négykerekű motor) iránt érdeklődtek inkább.

A szórakozást nem zavarta meg pár csepp eső sem. Ezrek szórakoztak a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közötti téren, ahol színes programokkal várták a szervezők a gyerekeket. Az óriásbábuk, a koszorúkészítés, a gyerekkönyv-vásár, koncertek és más sztárprodukciók mellett egyedinek bizonyult, hogy az ókortól az elmúlt évtizedekig elevenítették fel a régi játékokat.
A magyar művészeti élet két fontos intézményének munkája iránt is sokan érdeklődtek, különösen a vidékről érkezők, akik először ismerkedtek meg közelebbről az épületekkel és azok funkcióival.
Nagy keletje volt a Fővárosi Vízművek által osztogatott félliteres, műanyag zacskós víznek, mert fülledt meleg volt. A víz nem okozott különösebb konkurenciát az ételt-italt árusító sátraknak. Többmázsányi vattacukor, nyalóka, kimért cukorka, sült kolbász és más, nosztalgikus, hagyományos vásári étel és ital talált vevőre.

A Dunaparti Gyerekparti szervezői a Cimbora Alapítvánnyal közösen érték el, hogy az ország szinte minden szegletéből érkezhessenek nehéz körülmények között élő gyerekek az ingyenes programokra. Sokan közülük először jártak a fővárosban, őket meg is vendégelték.

Az egész napos esemény fontos eleme volt az esélyegyenlőség, a roma kultúra népszerűsítése és lehetőséget adtak a hátrányos helyzetűek és a fogyatékkal élők bemutatkozására is.
A főváros számos más pontján, például a Margitszigeti Nagyréten és több külső kerület központjában is rendeztek ingyenes gyermeknapi ünnepségeket, amelyek iránt élénk volt az érdeklődés.

Több helyszínen összekötötték a szórakoztató gyerekprogramokat véradással, egészségügyi szűrő vizsgálatokkal és életmód tanácsadással is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását