2024. április 26. - Ervin

A Fidesz a sajtóbizottság elnökéhez fordul

A Fidesz szerint jogilag aggályos lehet, ha nem az eredeti, hanem újabb szocialista tagokkal kibővült kuratóriumi elnökség döntene az MTV-elnök jelöléséről, ezért a párt levélben fordul az Országgyűlés és az illetékes bizottság elnökéhez: fejtsék ki vélem
2008. május 25. vasárnap 15:37 - Hírextra
A Fidesz ismét jogsértésre buzdít, ugyanis a médiatörvény előírásai egyértelműek a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe történő delegálásra vonatkozóan - reagált Schiffer János, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának MSZP-s tagja Szabó László bejelentésére.

A Fidesz szerint "komoly jogi aggályok is felmerülhetnek" azzal kapcsolatban, hogy az MTV elnöki pályázatát egy kisebb kuratórium írta ki, míg elbírálni már egy nagyobb, kibővült kuratórium fogja - mondta Szabó László, a Cser-Palkovics Andrással, a Fidesz szóvivő-helyettesével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Szabó László közlése szerint a helyzet tisztázása érdekében fordulnak Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez és Pető Ivánhoz, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökéhez, s a két politikustól álláspontjuk kifejtését kérik.

A Fidesz emellett azt kéri a hétfőn megválasztandó újabb szocialista kuratóriumi elnökségi tagoktól, hogy ne vegyenek részt az elnökválasztáson. Ha mégsem így történne, és az új tagok részt vesznek ezen, akkor arra fogom felhívni a kuratóriumi elnökség ellenzéki, "akár régi, akár kvázi ellenzéki jelölésű tagjait", hogy ők ne vegyenek részt az elnökválasztáson - közölte a fideszes delegált.

Szabó László emlékeztetett arra, hogy pénteken a Magyar Televízió kuratóriumi elnöke által reggel nyolc órára összehívott elnökjelölő elnökségi ülésen a szocialista és szabad demokrata delegáltak nem jelentek meg. Ezzel határozatképtelenné tették az ülést és lehetetlenné tették, hogy a 11 órára összehívott nagykuratórium elé az elnökség elnökjelöltet állítson - mondta.

Cser-Palkovics András közölte: ez a botrányos ügy is a kisebbségi kormányzással függ össze.
A szóvivőhelyettes szerint, túl azon, hogy a szocialisták kádereket helyeznek el a testületekben, a valódi és igazi célja Gyurcsány Ferencnek és kormányának az, hogy a sajtószabadságot és a demokratikus alapjogokat lábbal tiporva, "rátegye a kezét" a Magyar Televízió intézményére, a közszolgálati magyar médiára.

Az MSZP megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz a közmédiumok kapcsán sokadszorra is törvénysértésre buzdít. A Fidesz által is megszavazott, kétharmados támogatást igénylő médiatörvény ugyanis egyértelműen előírja, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeiben a kormány és az ellenzék jelöltjei fele-fele arányban vegyenek részt - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Schiffer János.

A koalíció felbomlása óta a közrádió és a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségeiben három, a kormánypárt által jelölt kurátor van, szemben az ellenzéki pártok által jelölt hét kurátorral. Az MSZP-nek nemcsak lehetősége, hanem törvényes kötelessége is, hogy új kurátorokkal helyreállítsa a törvényben előírt egyensúlyt. E nélkül a közmédiumok működése, vezető testületeinek minden döntése törvényellenes, jogilag támadható volna - hangoztatta közleményében a politikus.

Kozák Márton, az MTV közalapítvány SZDSZ-es kuratóriumi elnökségi tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz a párt sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan édesapját, Havasi Jánost akarja az MTV elnökének.

"Felhívom Cser-Palkovics András képviselő úr figyelmét, hogy attól nem csorbul a sajtószabadság, ha vannak, akik nem egy Fideszhez családilag kötődő pályázó jelöltségét támogatják" - közölte Kozák Márton.

Az elnökségre pályázó Havasi János, a Magyar Televízió szerkesztőségvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az MTV kuratóriumának nyilvános elnöki pályázatában nem szerepelt előírásként, hogy a pályázónak el kell számolnia azzal, kinek az édesapja. "Erre vonatkozó kérdést a kuratóriumi meghallgatás során sem kaptam" - írta.

Hangsúlyozta: eddigi szakmai eredményeit nem fiának és jelenlegi munkakörének köszönheti.
"Pályázatom jól ismert a tévékuratórium minden tagja előtt, és változatlanul remélem, hogy jelölésemet szakmai és nem származási szempontok fogják eldönteni" - fogalmazott.
Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "átkozottul jó pályázatot írhatott édesapám az MTV elnöki pályázatán, ha Kozák delegált úr képtelen más kifogást felhozni vele szemben, mint hogy egy olyan ember írta, aki történetesen az apám."
"Édesapámhoz természetesen sok közöm van. Tévéelnöki pályázatához semmi" - közölte a sajtófőnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását