2024. április 25. - Márk

Átadták Szeged elismeréseit

Szeged napja alkalmából díszközgyűlést tartottak pénteken a Tisza-parti városban, a rendezvényen díszpolgári címet, valamint Pro Urbe díjakat, Szegedért Emlékérmeket és Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű elismeréseket adtak át.
2008. május 24. szombat 07:20 - Hírextra
Botka László (MSZP), Szeged polgármestere ünnepi beszédében emlékeztetett arra: 1719-ben kapta meg a város a szabadságot, önállóságot jelentő okiratot. Az akkori szegediek azért tudtak sikeresek lenni, mert nem az őket elválasztó nézetek, hanem az őket összekötő célok válhattak mozgatórugóvá - mondta.

A díszpolgári címet Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első, Fidesz által delegált polgármestere kapta. Az ügyvéd elmondta: ha a város első, a demokráciát újratanuló testülete nem is volt szakmai tudásban tökéletes, de odaadó lelkesedéssel és teljes szívvel vett részt a munkában. A város egykori első embere, aki polgármesteri mandátuma lejárta után visszavonult ügyvédi munkájához és nem jelöltette magát újra, hozzátette: soha nem érezte magát politikusnak. Inkább technokrata volt, aki összeszedte azokat a dolgokat, amelyekre a városnak szüksége volt.

Pro Urbe díjat kapott Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a Somogyi Könyvtár egykori igazgatója, valamint Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház júliusban leköszönő direktora.

Szegedért Emlékéremmel tüntették ki Galambos Gábort, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánját, Gajdácsné Árvai Mária nővért, Muszka Dániel programozó matematikust, Tóth Attila művészeti írót és Fodor Lászlónét, a Szegedi Vízmű Zrt. volt vezérigazgatóját.

Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékéremmel jutalmazták Tóth Sándort, Turku testvérváros zenepedagógusát, tanárát és Pavlovits Dávid gitárművészt, az SZTE Zeneművészeti Kar tanárát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását