2024. április 27. - Zita

Éljen a tej!

A tej világnapját május utolsó keddjén rendezik meg. Ünnephez méltatlan tény, hogy Magyarországon az általános iskolások majdnem fele egyáltalán nem iszik tejet, ugyanakkor rohamosan nő az üdítőitalok fogyasztása. Pedig a tej összetétele ideálisnak mondha
2008. május 23. péntek 10:35 - Hírextra

- A boltban kapható és a frissen fejt tej között több lényeges különbség van. A bolti tej hőkezelt, de említhetjük a homogénezést, és a lényegesen alacsonyabb zsírtartalmat is. Mondhatjuk ma is, hogy a tej élet, erő, egészség?

- Semmi baj a mostani tejjel. Amire az van írva, hogy tej, az valóban az, legfeljebb változik a zsírtartalma. Igen értékes ital. Egyetlen más élelmiszer sincs, ami olyan mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, mint a tej illetve a tojás. A tojásban minden megtalálható, ami az élethez szükséges, hiszen kiscsirke kel ki belőle. A tejről viszont elmondhatjuk, hogy a saját faj kicsinyeinek a táplálására önálló táplálékként is elegendő. Az anyatej a csecsemő hathónapos koráig kizárólagos táplálékként fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét. Kalcium szükségletünk hetven százalékát is tejjel, tejtermékkel fedezzük. Olyan országban, mint hazánk is - ahol a csontritkulás népbetegség - szomorú, hogy visszaesett a tejfogyasztás. Valószínű, hogy ebben a tej ára is szerepet játszik. A felmérések azt mutatják, hogy a gyerekek tejet nem, de édességet, csokoládét és üdítőt fogyasztanak, ezen pedig érdemes elgondolkodni. Talán nem csak a tej árával van probléma, hanem táplálkozási szokásainkkal is? Sajnos egészségtelen a táplálkozásunk struktúrája - fejtegeti dr. Barna Mária.

- Van, aki a tejet nem szereti, de a tejtermékeket annál inkább.

- Az nem baj. A sajt például azért kedvező, mert nagyon magas a fehérje- és kalciumtartalma, de érdemesebb a zsírszegény sajtok közül választani. Népszerű és széles a választék belőlük. A sajt mellett mindenképpen megemlíteném az élőcsíra tartalmú tejkészítményeket, ezeknek a divatját éljük, nem ok nélkül. Köztudottan hosszú életűek a kaukázusi hegyi pásztorok. Ennek miértjét keresve sokan úgy gondolták, a savanyított tejtermékeknek köszönhető, amelyek élőcsírát tartalmaznak. Kutatások eredményeként a sejtés beigazolódott.

- Főleg vidéken még ma is sokan jutnak frissen fejt tejhez. Nincs is jobb egy csésze friss tejnél - mondják a falusiak. Szabad nyersen fogyasztani, vagy tanácsos forralni?

- A forralás rendkívül fontos, semmiképpen se fogyasszunk nyers tejet.

- Egyes tengerentúli kutatók szerint "az ember az egyetlen állat, amely utódját csecsemőkor után is tejjel táplálja, ez pedig a szervezetünk elleni erőszak." Mi a véleménye a gondolatról?

- Ismerem ezt a vélekedést. De találkozhattunk olyan érvvel is, hogy ne együnk krumplit, mert sötétben nő. Állatoknál természetesen másként működik a táplálkozás. Az ember sem édesanyja tejét issza élete végéig. Természetesen sok mindent próbálunk felhasználni saját élelmezésünkre, táplálásunkra. A különféle emberi kultúrák más-más táplálkozási szokással élnek. Vannak, akik megeszik az énekesmadarakat, a rovarokat, mások nem fogyasztják a marha-, vagy sertéshúst. Viszont erőltetettnek, helytelennek tartom ilyen szempontból is az ember összehasonlítását az állatvilággal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását