2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szívproblémái lehetnek a rákból gyógyult gyerekeknek

A rákos megbetegedést átvészelt gyerekek későbbi életük során gyakrabban szenvednek szívbetegségektől, mint egészségesen felnőtt testvéreik - állapította meg egy amerikai tanulmány.
2008. május 18. vasárnap 17:18 - Hírextra

A Minnesota Egyetem tudósainak csütörtökön közzétett elemzése az 1970 és 1980 között diagnosztizált, több mint 14 ezer gyógyult rákbeteg estét vetette össze négyezer egészséges testvérével. A gyerekek átlagosan nyolc évesek voltak, amikor felfedezték betegségüket és a tanulmány készítése idején már a 28. évüket töltötték be.

Az orvosok hosszú ideje tisztában vannak azzal, hogy bizonyos gyógyszeres kezelések és a sugárkezelés károsan hathat a szívre, ám ezt olyan mellékhatásként kezelték, ami eltörpül a hatásos gyógymóddal szemben. Emellett maga a rák is károsíthatja a szívet.

A tanulmányban vizsgált gyógyult gyerekek mindegyike a rák nyolc fajtájának egyikében betegedett meg, így volt köztük leukémiás, agydaganatos, Hodgkin-kóros, non-Hodgkin limfómás és vesedaganatos is.

Egészséges testvéreikhez viszonyítva 5-10 százalékkal többüknél alakult ki később különféle súlyosságú szívbetegség, akár már fiatal felnőtt korukra is - állította a tanulmány, amelyet az Amerikai Klinikai Onkológia Társaság publikált.

A szívbetegségek felmerülése mindazonáltal nem volt túl gyakori a vizsgált csoportban: 2 százalékuknak lett érelmeszesedése, 4 százalékuknak szívszélhűdése, 1 százalékuknak szívinfarktusa, és 4 százalékuknak szívbillentyű-problémája.

A kutatást vezető dr. Daniel Mulrooney szerint jelenleg mintegy 270 ezer gyermekkorában rákból gyógyult ember él az Egyesült Államokban, s mint fogalmazott: "Együtt kell élniük annak az egészségügyi következményeivel, hogy rákjuk volt és a rák miatt kezelték őket."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását