2024. július 17. - Endre, Elek

Hétfőtől kezdődik az ASZTAL

A budapesti Szkéné Színházban hétfőtől egy héten át rendezik meg a 3. Alternatív Szkéné Találkozót, immár ASZTAL néven, a fesztivál a vidéki és a határon túli társulatoknak ad bemutatkozási lehetőséget - közölte Regős János szervező, a Szkéné Színház igaz
2008. május 17. szombat 12:19 - Hírextra
"Színvonalas és számukra nagyrészt ismeretlen színházi fogásokat szeretnénk bemutatni a fővárosi közönségnek" - beszélt az ASZTAL rövidítés egyik üzenetéről az igazgató. Hozzátette, a Szkéné mint reprezentatív befogadó intézmény a szakmának is segíteni akar azzal, hogy "a választékot bővítve" tehetséges társulatok jól sikerült darabjait hozza el Budapestre.

"Rendszeresen járok vidéki színházi találkozókra, sok színvonalas előadással találkoztam például a balassagyarmati és a kazincbarcikai amatőr fesztiválokon is. Van emellett a Szkénének egy stábja, akik figyelemmel kísérik a vidéki és határon túli színházi eseményeket, ők is tettek rá javaslatokat, hogy kiket hívjunk meg az ASZTAL-ra" - tette hozzá Regős János.

Mint elmondta, a résztvevő társulatok jobbára szerény körülmények között dolgoznak, nagy többségüknek nincs saját állandó játszóhelye sem.

Az igazgató úgy vélte: "az alternatív színházi szféra kicsit elment az elvont, nehezen befogadható irányba. A Szkéné azonban inkább azoknak a együtteseknek kíván helyet biztosítani, akiknek közérthetőbb, emészthetőbb mondanivalójuk van, akik olyan előadásokat hoznak létre, amelyek a nézőben értelmi és érzelmi rezonanciákat is keltenek. Ilyen például a nálunk játszó Pintér Béla társulata."

Regős János kiemelte, hogy az ASZTAL-on bemutatott produkciók többségét még sohasem lehetett látni Budapesten, a kivételt jelentő néhány előadást is legfeljebb egyszer játszották a fővárosban. A fesztiválon olyan rendezőkkel találkozhat a közönség, mint Czajlik József, Gágyor Péter vagy Urbán András, a nézők megtekinthetik a Rutkai Bori festményeire és szövegeire épülő "báb-tárgy-látvány színházat" Szegedről, vagy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos tanáraiból álló SzeMaSzu Társulat Keserű Imre rendezte előadását.

Az ASZTAL programjába idén a komáromi Szevasz Vándorszínház, a dunaszerdahelyi Epopteia Társulás, a pécsi Apolló Kör, a veszprémi Feleselők Színpad és a Teleszterion Színházi Műhely, a szegedi Barboncás Társulat, a szentesi SzeMaSzu Társulat és a szabadkai Urbán András Társulata kapott meghívást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását