2024. április 29. - Péter

Távoztak az éhségsztrájkolók

Elindult Debrecenbe - az idegenrendészet autóbuszával, rendőri kísérettel - szerda este az a harminc afgán állampolgár, aki néhány órával korábban menekültstátusz elérése céljából érkezett a fővárosi Szent István-bazilikába - tájékoztatta Snell György cím
2009. január 14. szerda 22:26 - Hírextra
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója az MTI-vel közölte, hogy mind a harminc afgán rendelkezik befogadott státusszal, ám a menekült státuszt nem kapták meg.

Snell György elmondta, a 15 férfi, 9 asszony és 6 gyermek "teljes békességben" hagyta el a templomot.

A rendőrség késő délután közölte, hogy 30 afgán jelent meg a fővárosi Szent István-bazilikában, akik éhségsztrájkot folytatnak a menekültstátusz eléréséért. Az apát bezárta a templomot és értesítette az V. kerületi rendőrkapitányságot.

A rendőrök kiérkeztek a helyszínre, majd tájékoztatták a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) illetékesét.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság regionális képviseletének információi szerint az afgán menekültek szóban azt kérték, hogy tárgyalhassanak a nemzetközi szervezet képviselőjével.
Daragó Réka, a BÁH szóvivője az MTI-nek elmondta, a székesegyházban megjelent afgánok nagy valószínűséggel befogadott státuszban vannak, azaz velük szemben fennáll a származási országba való visszaküldés tilalma.

A bazilikában szerda délután megjelent afgán csoport takarókkal érkezett - mondta az MTI-nek korábban Snell György. A plébános közölte: ő maga nem vette észre, amikor az afgánok megjelentek, hiszen igen sok turista látogatja a bazilikát. A plébánia az egyik televíziós társaságtól szerzett tudomást a csoportról, amelynek egyik, magyarul is beszélő tagja értesítette a médiumot.

A BÁH menekültügyi igazgatója, Ördög István az MTI-nek megerősítette, hogy mind a harminc afgán rendelkezik befogadott státusszal, ami azoknak a külföldieknek jár, akik atrocitásoknak vannak kitéve hazájuk politikai viszonyai miatt. Ez egy fokkal alacsonyabb, mint a menekülti jogállás, mert ahhoz az kell, hogy "faji, vallási, politikai, nemzetiségi vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés okán személyes fenyegetettségben" legyenek. Mivel ezeknek a kritériumoknak egyike sem állt fenn, ezért csak befogadott státuszba kerülhetett az afgán csoport mindegyik tagja - magyarázta.

Az igazgató elmondta: a harminc afgán megkapta igazolványait, amelyeket a rendőrség számára lefénymásoltak személyazonosságuk igazolására. A csoportból van, aki két éve, mások néhány hónapja tartózkodnak Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy tartózkodási helyükre visszamenve az afgánok fórumot szeretnének rendezni, amelyen az ENSZ menekültügyi Főbiztosságának magyarországi képviselőjével terveznek tárgyalásokat. Itt elmondanák esetleges panaszaikat, kéréseiket magyarországi tartózkodásukkal kapcsolatban.

Legutóbb, tavaly júniusban afgánok egy csoportja azzal hívta fel helyzetére a figyelmet, hogy a debreceni menekülttáborban felmászott a 30 méter magas átjátszó torony tetejére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását