2024. április 29. - Péter

Himlő és kanyaró Ukrajnában

Kilencmillió 16 és 29 év közötti fiatal beoltását tervezik kanyaró és vöröshimlő ellen május 26. és június 9. között Ukrajnában. A védőoltás elvégzését az utóbbi hét évben megjelent, halálos áldozatokat is követelő két kanyarójárvány és nem utolsósorban a
2008. május 12. hétfő 18:00 - Hírextra
A kampány részeként országszerte 15 ezer oltóhelyet alakítottak ki, és előkészítették a kilencmillió adag szérumot, valamint a beadásához szükséges fecskendőket. A vakcinát ötmillió dollárért vásárolta Indiából az ukrán közegészségügyi hatóság az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF anyagi támogatásával.

Ezzel kapcsolatban az UT-1 ukrán közszolgálati tévécsatorna hétfőn azt közölte: az érintettek körében komoly aggodalmat kelt, hogy a kanyaró és vöröshimlő elleni vakcinákat nem Európában, hanem Indiában gyártották, s erről szerinte az Egészségügyi Minisztérium hallgat. Szakemberek attól tartanak, hogy az immunizálás megbukhat a lakosság ellenállásán, mivel a védőoltás ugyan kötelező, de senki nem kényszeríthető az elvégeztetésére.

A közegészségügyi illetékesek a tömegtájékoztatási eszközökben igyekeznek megnyugtatni az érintetteket, köztük hétmillió reproduktív korban lévő fiatalt, hogy az Indiából származó szérum minősége kifogástalan, hiszen átment mind az ukrán, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatán. A kampány ugyanis csak akkor lesz sikeres, ha a veszélyeztetett korosztály legalább 95 százalékát beoltják.

A legutóbbi, 2005-2006-os ukrajnai kanyarójárványban 46 ezren betegedtek meg, közülük öten meghaltak. Vöröshimlővel évente átlagosan 20 ezer ukrán fertőződik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását