2024. április 27. - Zita

Ünnepelték a Djabét Romániában

Tapsviharok emlékével tért haza a hétvégén a Djabe zenekar Romániából, miután a marosvásárhelyi és nagyszebeni - főleg magyar - és a ploiesti - többségében román - közönség körében egyaránt tetszést aratott zenéjével.
2008. május 11. vasárnap 22:44 - Hírextra
Magyarországon sokan tudják azt, amit a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet honlapján idézett Neltz János mondott korábban a Magyar Rádióban. Eszerint "A Djabe mindent tud a zenéről, amit tudni lehet. Ezt bizonyítják a kompozíciók is, a gondosan felépített darabok, precízen kiszámított szólók. Humor és lírai szelídség, felszabadult, sodró lüktetés és érzelmesség váltakozik anélkül, hogy egy pillanatra is érzelgősségbe csapna át".

Nos, Romániában nagyra értékelték ezt a tehetséget. Igaz, a zenekar nem először jár Erdélyben, hiszen négy évvel ezelőtt Csíkszereda vendége volt. Égerházi Attila, a zenekar alapítója és vezetője az MTI-nek elmondta: tudták, hogy a romániai helyszíneken értő közönség várja őket, de meglepő volt számukra ez a kirobbanó siker.

Nagyszebenben különösen rangos környezetben mutathatták be tudásukat, hiszen a harmincnyolcadik alkalommal megrendezett Szebeni Dzsesszfesztivál keretében léptek fel, amelyen belga, svéd, osztrák, francia, spanyol, olasz, lengyel és német zenészek egyaránt játszottak.

Mindhárom koncert nagyon jól sikerült - mondta a zenekarvezető, hozzáfűzve, hogy az általuk képviselt műfaj - a dzsessz és a világzene keveréke - érthető zene. Sok magyaros elemet iktattak be, amelyet a marosvásárhelyi és a nagyszebeni koncert résztvevői külön is dübörgő tapssal jutalmaztak.

A legnagyobb sikert azonban mégis Ploiesti-ben aratták, ahol a román közönség alig akarta őket elengedni a színpadról. "Egy fesztiválon nem divat öt-tíz perccel túllépni a kiszabott műsoridőt, itt azonban maguk a szervezők kérték, hogy játsszunk még további fél órát" - mondta Égerházi Attila.

Ploiesti-ben külön is nagy tapssal fogadtak egy-egy szóló teljesítményt. "Ez azonnal visszahat a zenészre, aki még nagyobb kedvvel játszik, föl is pörgetett bennünket a közönség" - mondta a zenekarvezető. Örömmel állapította meg, hogy a mostani turnéra vendégként meghívott Dresch Mihály szaxofonos nagyon jól beilleszkedett a zenekarba, a továbbiakban is rendszeressé kívánják tenni vele az együttműködést.

A romániai programsorozat a zenekar nagyobb lélegzetű világturnéjának a része volt. Égerházi Attila az MTI-nek felidézte a zenekar tizenkét éves történetét, emlékeztetve: miután az általuk létrehozott zenei világot megszerette a közönség, és szakmai díjakkal is elismerték azt, az utóbbi négy esztendőben kiléptek a nemzetközi porondra, összesen huszonkét országban játszottak.

Honlapjukon már olvasható, hogy Észtország, Finnország, az Egyesült Államok, Kanada, Albánia, majd ismét Románia (Garana Dzsesszfesztivál) és Montenegró lesz a következő helyszín. Még nincs fenn az interneten, de a zenekarvezető jelezte: ősszel várhatóan a mongol, a shanghaji, az indonéziai, a kuala lumpuri és a malájziai közönség előtt is szerepelnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását