2024. április 29. - Péter

Sólyom délkelet-ázsiában

A köztársasági elnök Vietnamban, Indonéziában és Szingapúrban tesz állami látogatást május 15-től 23-ig; a megbeszélések központi témája a kétoldalú kapcsolatokon túl a klímaváltozás és klímabiztonság - tájékoztatta az államfő hivatala az MTI-t.
2008. május 9. péntek 17:08 - Hírextra
Sólyom László délkelet-ázsiai útja során öt napot tölt Vietnamban, hármat Indonéziában és kettőt Szingapúrban.

Vietnami látogatását a fővárosban, Hanoiban kezdi, ahol megbeszélést folytat Nguyen Minh Triet államelnökkel és Nguyen Tan Dung miniszterelnökével, valamint előadást tart a klímaváltozással és klímabiztonsággal foglalkozó kerekasztal-konferencián. Ez a téma végigkíséri az utazás egészét, hiszen Sólyom László Dzsakartában az Indonéz Egyetemen, és a Szingapúri Üzleti Egyetemen is előadást tart a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés kapcsán.

A zöld témák jegyében Sólyom László az utazás során több természetvédelmi területet is meglátogat: május 17-én az UNESCO Világörökségének részét képező Ha Long-öbölbe kalauzolják el, május 20-án Indonéziában fél napos túrán vesz részt a Perahu vulkán környékén, majd május 23-án Szingapúrban meglátogat egy dzsungelrezervátumot is.

A vietnami látogatás során Sólyom László május 19-én Ho Si Minh-városban találkozik a Vietnami-Magyar Baráti Társaság képviselőivel, majd május 20-án Indonézia fővárosába, Dzsakartába utazik, ahol megbeszélést folytat Susilo Bambang Yudhoyono köztársasági elnökkel és a képviselőház elnökével is.

Május 22-én a magyar államfő Szingapúrban folytatja programját, ahol találkozik Szelapan Rama Nathan köztársasági elnökkel és Li Hszien Lung miniszterelnökkel, majd a következő napon látogatást tesz Szingapúr orvosbiológiával foglalkozó nemzetközi kutatás-fejlesztési központjában, a Biopolisban.

Szingapúrban Sólyom Lászlóé lesz az első magyar államfői látogatás, míg Vietnamban legutóbb 1998-ban, Indonéziában pedig 1994-ben járt magyar köztársasági elnök, mindkét alkalommal Göncz Árpád. Magyar miniszterelnök - Gyurcsány Ferenc személyében - 2005-ben tett hivatalos látogatást mindhárom ázsiai államban.

Vietnammal hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Magyarország, de Indonéziával és Szingapúrral is élénknek mondható a partneri viszony, hiszen legutóbb 2007 októberében látogatott Budapestre Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök, míg 2002 szeptemberében Megawati Sukarnoputri indonéz államfő tett látogatást Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását