2024. május 8. - Mihály

Stjepan Mesic Magyarországgal képzeli az uniós jövőt

Közösen lépkedünk európai jövőnk felé, szeretném, ha a jövőnk is így nézne ki. Együttműködés, a párbeszéd, a barátság és partnerség szellemében - jelentette ki Stjepan Mesic horvát elnök a Parlamentben pénteken tartott Együtt-Sokfélén című konferencián.
2008. május 9. péntek 17:11 - Hírextra
Álláspontja szerint Horvátország ugyan még nem tagja az Európai Uniónak, de Magyarországgal "európai alapokon" működik együtt, viszonyuk nem csak szomszédi, hanem baráti, partneri.

Az európai uniós tagság elérése Horvátország legfontosabb külpolitikai céljai között szerepel, és bár a háború lelassította a csatlakozás folyamatát, 3 éve intenzíven készül a csatlakozásra - mondta Stjepan Mesic.

Az elnök előadásában hangsúlyozta: számukra Európának nincs alternatívája, de a régió minden országának európai "perspektívával" kell rendelkeznie.

Stjepan Mesic úgy fogalmazott: "A béke ebben a régióban nagy kihívás, de azt nem lehet senkire rákényszeríteni". A békének ott kell lennie a polgárok, a politikusok tudatában - tette hozzá.

Horvátország minden segítséget megad majd a környező országoknak, hogy bekapcsolódjanak az uniós csatlakozás folyamatába - mondta az államfő. Magyarországgal már most is vannak közös projektek - mutatott rá -, példaként említve a közúti és vasúti összeköttetések kiépítését és a környezetvédelmi együttműködést.

Stjepan Mesic pénteki budapesti látogatásán megbeszélést folytatott vendéglátójával, Sólyom László köztársasági elnökkel, találkozott a házelnökkel és tárgyal a magyar kormányfővel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását