2024. április 29. - Péter

Alakulnak a helyszínek Pekingben

A pekingi olimpia előkészületeinek hajrájában kezd kirajzolódni a majdani versenyek központi színtere, az úgynevezett Olimpic Green, egyre-másra öltenek testet az olykor futurisztikus, de minden esetben ultramodern létesítmények.
2008. május 9. péntek 11:56 - Hírextra
A néhány hete átadott Vizes Kocka és a megnyitónak, a záróünnepségnek, valamint az atlétikai versenyeknek otthont adó Madárfészek látványos tömbje alapvetően határozza meg az ötkarikás központ látványát, de az ezek tőszomszédságában található Nemzeti Fedett Csarnok is lenyűgöző. Utóbbi - az egyetlen új építmény, amely kínai tervező elképzelései alapján valósult meg -, a torna és trampolin versenyeknek lesz majd a helyszíne, emellett a kézilabdatornák döntőit követhetik itt figyelemmel a szurkolók, alkalmanként 22 ezren.

Ezen a területen található az a szintén méretes épület - hivatalos nevén Nemzeti Konferencia Központ -, melynek negyedik emeletén elfér egy, hatezer néző befogadására alkalmas tágas terem, a vívóversenyek, illetve az öttusavívás és -lövészet leendő otthona.

A központi építményektől néhány percre van a felújított Jing Tung (Yingdong) uszoda (vízilabda, öttusaúszás), a külsőre hasonló központi olimpiai spotcsarnok (kézilabda), a központi olimpiai stadion (labdarúgás, öttusalovaglás, -futás) és a teniszközpont.

Az épületeken az utolsó simításokat végzik, a 17 ezres, rendkívül impozáns víziközpontban - ahol úszás, műúszás és műugrás lesz - a héten a fényáteresztő tetőszerkezetet tisztították nyaktörő mutatványokat bemutató munkások, miközben a környéken tereprendezés zajlott.

"Nagyon komoly a változás még az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest is. Úgy látszik, a szervezők tényleg odafigyeltek arra, ami a nemzeti olimpiai bizottságok szövetségének (ANOC) áprilisi tanácskozásán kritikaként megfogalmazódott - osztotta meg benyomásait a helyszínen az MTI tudósítójával Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára. - Semmilyen rossz érzés nincs bennem azzal kapcsolatban, hogy itt bármiféle komoly probléma adódhat. Sokan aggódtak amiatt, hogy a házigazdák esetleg túlságosan merevek lesznek, én úgy vélem, csak addig mennek el, amennyit a biztonság megkövetel."

A MOB-delegáció a héten az olimpiai kiutazás előtti utolsó egyeztetéseken esett át Pekingben. Molnár Zoltán csapatvezető elmondása szerint minden tervezett feladatot elvégeztek a háromnapos kinttartózkodás során.

"Minden várakozást felülmúl az olimpiai falu színvonala, egyszerűen nem is lehet hasonlítani a korábbiakéhoz - emelte ki. - Ami számunkra fontos, sikerült elérni, hogy olyanok kerüljenek mellénk, a mi blokkunkba, akik szintén versenyezni jönnek az olimpiára. Az oroszokkal és a balti államok képviselőivel lakunk majd együtt."

Még hozzátette, a tárgyalásokon szó esett pénzügyekről, szerződésekről, egészségügyi kérdésekről, szállításról, határidőkről, akkreditációról, nevezésekről. Utóbbiakat illetően elmondta, mintegy hatszáz előnevezés készült, ezt a számot kell majd körülbelül kétszázötvenre szűkíteni - ebben a versenyzők mellett az edzők, orvosok, gyúrók is benne foglaltatnak -, s július 22-én lesz a véglegesítés, már a helyszínen. Ezt követően lehet átvenni a falubeli szálláshelyeket, attól kezdve élnek a jogosultságok.

Újításként internetszoba áll majd a falubeli magyarok rendelkezésére. Az úgynevezett welcome-ceremónia augusztus 6-án lesz.

Tállay András, a magyar orvoscsoport vezetője az MTI érdeklődésére többek között arról számolt be, hogy meglehetősen nehéz lesz majd minden igényt kielégíteni, illetve időnként komoly feladatot jelenthet a beosztás elkészítése.

"Athénban harmincöten voltunk, most az előzetes számolgatások alapján úgy gondoltuk, 26 fővel már meg tudjuk oldani a feladatokat, ehhez képest a versenyzői csapat létszámából adódóan velem együtt tizennyolcan lehetünk majd itt, orvosok, masszőrök, illetve terapeuta és pszichológus. A legnagyobb nehézséget az okozza, ha egyszerre sok helyszínen lesz magyar érdekelt."
Tállay a falubeli egészségügyi létesítményekről elégedetten nyilatkozott, mint mondta, tágas, szép helyiségeket kaptak.

A MOB-küldöttség kilátogatott a Sunji (Shunyi) evezős és kajak-kenu pályára is. A helyi prezentációból kiderült, hogy a létesítményben 21 ezer néző kísérheti figyelemmel az eseményeket. Schmidt Gábor, a hazai kajak-kenu szövetség főtitkára megjegyezte, nagyon szép a központ, a hullámelnyerő megoldás, a kavicsos part hatékony, ugyanakkor szerinte széles a vízfelület, így a nézőktől egy kicsit messze zajlanak majd a futamok és esetleg a televíziós közvetítés élvezhetősége is csökken ezáltal.

A víziközponttól nem messze lesznek elszállásolva a magyar szurkolók, az itthonról kiutazókat a Longmai Hot Spring Resort és Hotel fogadja majd. A szervező Pegazus Sport Tours - a MOB partnere - nagykivetítős, közös szurkolást kínál az olimpiai turistáknak, akik a tervek szerint a versenyek főszereplőivel is személyesen találkozhatnak majd a szálláshelyen. A magyar házigazdák gondoltak arra is, hogy a vendégek mindegyike esetleg nem bírja végig az egyébként ízletes helyi kosztot, ezért a tatai edzőtábor séfje személyében hazai szakácsot "szerződtettek", aki április, májusban egy hónapon át oktatta a helyieket a magyar konyhaművészetre, egyúttal pedig igyekezett fellelni a lehetséges beszerzési helyeket. Az elért eredményt tesztvacsorán prezentálta - sikerrel - többek között a MOB elöljáróinak illetve helyi vendégeknek. A szurkolókat sportolási lehetőségek és termálvizes fürdők is várják, így az ottani hangulatukkal nem lehet baj, ami pedig a magyar érdekeltségű versenyekét illeti, az már leginkább rajtuk múlik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását