2024. május 2. - Zsigmond

Az örök rejtély: a nő

A Fészek Művészklubban működő Fészek Étterem és Kert nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legnyitottabban fogadja és a maga módján segítse a különböző művészeti ágak gyakorlóit azzal, hogy fellépési, kiállítási lehetőséget kínál számukra.
2008. május 8. csütörtök 16:02 - Hírextra
A kulturális események fogadásakor a sokszínűséget és a nyitottságot tekintjük a legnagyobb erényeknek. Meggyőződésünk, hogy így elősegítjük, hogy a belváros szívében újabb és újabb generációk találjanak megfelelő fórumra, és közönségükkel értő, meghitt közösséget teremtenek.

Ennek a meggyőződésnek megfelelően létrehoztuk a Fészek Étterem Színpadát, mely a színjátszásnak ad otthont. Befogadtuk, próba és fellépési lehetőséget biztosítunk a Hevesi Sándor Színtársulatnak, melynek első előadása 2008. május 13-án 19 órakor lesz a Fészek Étteremben, ahol „Az örök rejtély: a nő” című kabarét adják elő Karinthy Frigyes és Molnár Ferenc műveiből.

A Hevesi Sándor nem hivatásos színtársulat a magyarországi színjátszómozgalom legújabb kori történetének hőskorában 1958 októberében alakult és azóta folyamatosan, tehát éppen 50 éve működő csoport. 1958 előtt e színjátszó csoport Sztaniszlavszkij Stúdió néven kezdte meg működését. Olyan legendás színésznagyságok kezdték pályafutásukat itt, mint a színészkirály Latinovits Zoltán és Hoffmann Géza, aki Hofi néven vált az ország legközismertebb elsőszámú nevettetőjévé. A következő generáció tagjai közül pedig Tordy Géza, Reviczky Gábor, Detre Annamária, Katona János, hogy csak a legközismertebb nevekről tegyünk említést. Nem hagyható ki e felsorolásból az áldott emlékű Montágh Imre neve sem, aki tragikus haláláig önfeledt segítőkészségével és szakmai zseniével támogatta, tanította a társulatot. 1958 októberétől a hetvenes évek közepéig HVDSZ Hevesi Sándor Együttes néven működött a csoport. A Hevesi Sándor nem hivatásos színtársulatnak 1970-es évek közepétől 2007 végéig a BM Duna Palota adott otthont.

E hosszú időszak ellenére a tárulatnak mindössze három vezetője, rendezője volt. Az alapító társulat vezetője és rendezője Radványi Sándor, aki haláláig dolgozott a társulattal. A középső, joggal mondhatni aranykorszak Zala Kornélia nevével fémjelezhető. Hosszú évtizedekig tartó munkásságát számtalan siker és bemutató dicséri. Zala Kornélia nyugdíjba vonulását követően az 1992-es évadtól Rácz Ferencnek – a csoport egyik korábbi tagjának – adta át társulat művészeti vezetését.

A színtársulat tagjai nem hivatásos művészek, státuszukat tekintve amatőrök, de korántsem a szó pejoratív értelmében. A színtársulat művészi törekvésében mindvégig megőrizte és a mai napig gyakorolja kettős célkitűzését. Egyrészt nyitva tartja kapuit a magukban előadóművészi ambíciókat tápláló, a színházművészetért rajongó, és magukat e minőségben kipróbálni és megmutatni szándékozó emberek előtt, másrészt a magyar színjátszómozgalom értékeit megőrizve és megtartva életben kívánja tartani e műfajt.

A csoport nem profitorientált szemléletű, nem is kíván, és nem is tud versenyre a honi profi színházi világgal. Nagyon is tisztában van saját korlátjaival és szűkös lehetőségeivel. Ám végzi a dolgát elszánt törekvéssel, mert hitet akar tenni az ember értékalkotó,-teremtő tenni akarásáról, és nem akar lemondani ennek öröméről és izgalmáról, az őszinte, igaz emberi kapcsolatokba vetett hitről a szépre, a jóra vágyás emberi értelméről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását